Het RIVM heeft naar buiten gebracht dat er een griepepidemie losgebarsten is en de ziekenhuizen hebben maatregelen getroffen tegen een griepgolf. Nu de griep overal op de loer ligt, grijp je snel naar een potje extra vitaminen. Maar heeft dat zin? Heb je überhaupt extra vitaminen nodig? En hoe weet je of je een vitaminetekort hebt?

Volgens huisarts Johannes de Boer kun je er vanuit gaan dat bij een gevarieerd eetpatroon het niet nodig is om extra vitaminen te slikken. Het Voedingscentrum bevestigt dit. Als je volgens de schijf van vijf eet is het volgens hen onwaarschijnlijk dat je een vitaminetekort hebt.

Zelf je vitaminetekort meten

Maar hoe kom je erachter of je een tekort hebt? Dit kan volgens De Boer alleen middels een bloedtest. Dit kan via de huisarts, maar tegenwoordig zijn er ook online testen te bestellen. Wanneer je een bloedtest bestelt, moet je zelf een bloedmonster afnemen en die opsturen naar een laboratorium. Het verschil zit hem in de bloedafname. De huisarts neemt bloed af via een prik in je arm. Bij een thuistest prik je in je vinger en vang je dit op met een bijgeleverd pipet.

Thuistesten geven totaal andere uitslag

Fons Hendriks, verslaggever bij Radar, nam de proef op de som en onderzocht zijn vitamineniveau met twee thuistesten. De twee testen gaven een compleet andere uitslag. Het niveau vitamine B12 zou tussen de 60 en 350 pmol/L moeten zijn. De ene test resulteerde in een uitslag van 59 pmol/L terwijl de andere een normale waarde van 259 pmol/L gaf. Hoe kan dit?

De kans dat je het bloed verdunt met weefselvocht doordat je in je vinger prikt, is groot

Laboratoriumgeneeskunde Marc Elisen geeft aan dat het niet zo simpel is om je bloed via een vingerprik te testen op een vitaminetekort. 'De kans dat je het bloed verdunt met weefselvocht doordat je in je vinger prikt, is groot', zegt Elisen. 'Hierdoor kan er een lage waarde uitkomen, zonder dat je iets mankeert.'

Thuistest of de deskundigheid van je huisarts?

Volgens de eigenaren van CheckYourself, de thuistest die een te laag vitamine B12 niveau gaf, kan het verschil in waarde komen doordat zij een andere soort vitamine B12 meten. Deze verklaring legde Radar vervolgens weer voor aan Elisen, maar hij is niet overtuigd. Volgens hem kan ook bij de meting van de actieve vitamine-B12-waarden, het verschil niet zo groot zijn. Het advies: wil je precies weten of je een vitaminetekort hebt, ga dan naar je huisarts.

Lees ook: Hoe verhoog ik mijn weerstand?

Bron: Radar