Moet je thuiswerken vanwege de maatregelen om het coronavirus? Dan besteed je waarschijnlijk veel tijd binnen door. Het is dan van belang dat je toch af en toe even naar buiten gaat, voor wat frisse lucht, maar ook om voldoende licht te krijgen. Dat zegt onderzoeker Marijke Gordijn van [email protected]

Marijke Gordijn van [email protected] is onderzoeker humane chronobiologie. Dat je voldoende licht krijgt is volgens Gordijn belangrijk om drie redenen: een goed werkende biologische klok, een goede slaapkwaliteit en een goed humeur.

Gordijn is blij dat - vooralsnog in ieder geval - mensen nog naar buiten mogen om een ommetje te maken. Want dat is toch de plek waar je verreweg het meeste licht krijgt. Wil je je biologische klok 'in het gareel houden' dan volstaat een wandelingetje van een half uur in de ochtend. Maar voor een goede slaapkwaliteit is het van belang dat je gedurende de dag ook genoeg licht krijgt. Let wel, ga je naar buiten, houd je dan aan de maatregelen van de overheid: houd altijd 1,5 meter afstand, ga niet met meer dan drie personen op pad en vermijd groepsvorming. Houd deze pagina in de gaten voor nieuws en updates over de maatregelen.

Als we naar een situatie gaan waarbij een wandelingetje buiten ook niet meer mag, dan kun je ook op je balkon of in je tuin gaan zitten, vertelt Gordijn. Hoewel voldoende beweging krijgen natuurlijk ook van belang is. Heb je een 'inpandig' balkon, dan zul je echter wel veel meer naar de rand moeten gaan zitten om genoeg licht te krijgen. En wie geen 'buitenruimte' heeft, kan ook voor het raam plaatsnemen. Daar is de lichtintensiteit in ieder geval veel hoger dan middenin een kamer, hoewel altijd nog stukken lager dan buiten.