Elke dag melden zich gemiddeld 150 mensen met een hersenschudding bij de huisarts. De schatting is dat het daadwerkelijke gevallen twee keer zo hoog ligt, aangezien velen geen medische hulp zoeken.

Een hersenschudding is een vorm van hersenletsel die meestal ontstaat na een harde klap op het hoofd. Na deze klap kun je weken tot maanden last houden. Veel voorkomende klachten zijn: hoofdpijn, concentratie- en geheugenproblemen, vermoeidheid en een verslechterde stemming.

Blijvende klachten

Meestal gaan de klachten na verloop van tijd weer voorbij, maar sommige mensen houden blijvende klachten. Het snel herkennen van een hersenschudding en een goede en behandeling kan vaak al veel extra leed voorkomen. Het is verstandig om in geval van twijfel altijd even contact op te nemen met een huisarts die een betere inschatting kan maken van de ernst en de gevolgen.

Na een hersenschudding is het verder belangrijk dat je op de volgende punten let:

  • Neem veel rust. Artsen waarschuwen echter ook dat te véél (bed)rust het herstel juist kan vertragen. Ga dus niet dagenlang in bed liggen.
  • Drink geen alcohol en gebruik geen drugs.
  • Vermijd het kijken naar beeldschermen.
  • Het is beter om even niet sporten.
  • Paracetamol kan de pijn verlichten (vraag altijd de huisarts om het beste advies).

Omdat klachten zich niet meteen aandienen en omdat aan de buitenkant van het hoofd vaak weinig te zien is, kan het gebeuren dat een hersenschudding over het hoofd wordt gezien en (te lang) onbehandeld blijft waardoor er chronische klachten ontstaan.

In de uitzending van Dokters van Morgen van 29 januari 2019 besteden we aandacht aan revalideren bij hersenletsel. We zien dat er anders naar hersenschuddingen wordt gekeken dan een paar jaar geleden.

Kijk de uitzending over hersenrevalidatie terug