Chinese gezondheidsautoriteiten meldden eind vorig jaar dat er in de stad Wuhan mensen waren die een longontsteking hadden gekregen, de oorzaak was niet bekend. Nu is duidelijk dat het gaat om een nieuwe vorm van het coronavirus. Het virus heeft Nederland inmiddels ook bereikt.

Let op: Informatie in dit artikel kan verouderd zijn. Ga naar de website van het RIVM en de Rijksoverheid voor actuele informatie.

Wat zijn de ziekteverschijnselen?
Mensen die geïnfecteerd zijn met het coronavirus kunnen longklachten krijgen, koorts en ze kunnen kortademig worden en gaan hoesten.

Wat is de incubatietijd?
Het RIVM schrijft op de website uit te gaan van een incubatietijd van maximaal 14 dagen. Het RIVM zegt verder: 'De incubatietijd is berekend met de gegevens van veel patiënten. Deze varieert van 2 tot 12 dagen. Voor de zekerheid gebruiken we 14 dagen.'

Hoe verklein je de kans op besmetting?
Volgens het RIVM kun je de algemene hygiënemaatregelen in acht nemen: was regelmatig je handen, hoest en nies aan de binnenkant van je ellenboog, gebruik papieren zakdoekjes. Mondkapjes helpen volgens het RIVM vooral als die heel goed sluiten over je neus en mond. Je moet de maskers nauwkeurig gebruiken en regelmatig verwisselen. In het dagelijks gebruik is dat 'bijna niet mogelijk', aldus het RIVM, en mondkapjes zijn daarom ook met name handig voor medisch personeel.

Het is niet duidelijk of je het virus kan overdragen als je nog in de incubatietijd zit. Wat volgens het RIVM wel vaststaat, is dat iemand besmettelijker is naarmate hij zieker is.

Hoe ernstig is het coronavirus?
Ongeveer 17 procent van de patiënten heeft ernstige klachten, meldt het RIVM. Het zou kunnen dat dat nog verandert, omdat het ook mogelijk is dat nu vooral de ernstig zieke patiënten in beeld zijn. Het is dus ook niet duidelijk of het coronavirus ernstiger is dan de 'gewone' griep. Het sterftecijfer wordt volgens het RIVM geschat op 2 procent in China.

Is behandeling mogelijk?
De behandeling bij ernstig zieke mensen bestaat vooral uit het tegengaan van symptomen, mensen die het erg benauwd hebben kunnen bijvoorbeeld zuurstof krijgen.

Wat moet je weten als je binnenkort op reis gaat?
Houd de reisadviezen van de overheid in de gaten via deze pagina.

Is het hetzelfde virus als het MERS- en SARS-virus?
Het nieuwe coronavirus is vergelijkbaar met MERS en SARS. Van coronavirussen kunnen mensen en dieren infecties aan de longen en luchtwegen krijgen.

MERS staat voor Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus. Vanaf 2012 veroorzaakte het virus een uitbraak in verschillende landen in het Midden-Oosten en in Zuid-Korea. Het virus circuleert nog steeds in het Midden-Oosten. Lees meer over het MERS-virus bij het RIVM.

SARS staat voor Severe Acute Respiratory Syndrome. SARS is een een levensbedreigende vorm van longontsteking. De eerste gevallen waren in 2002 in China. Lees meer over SARS bij het RIVM.