Bij het afsluiten van een zorgverzekering heb je de keuze om de premie per maand of per jaar te betalen. Honderdduizenden Nederlanders kiezen voor dit laatste. Het bedrag van de totale premie wordt bij hen in een keer afgeschreven. Zorg.nu zocht uit wat de pluspunten hiervan zijn.

Twee voordelen

De verzekerden die ervoor kiezen hun zorgpremie per jaar te betalen hebben twee voordelen: zij krijgen korting en hoeven minder vermogensrendementsheffing te betalen. Om van het tweede voordeel te profiteren is het wel vereist dat de premie voor 31 december is afgeschreven en dat je eigen vermogen, zoals spaargeld, schulden en beleggingen, boven de 25.000 euro komt.

Berekening

De kortingen voor mensen die hun zorgverzekering aan het begin van het jaar in één keer betalen worden bij veel verzekeraars minder. Omdat daarnaast ook de premies stijgen, levert het in 2017 – vergeleken met 2016 – minder geld op wanneer je de zorgverzekering per jaar betaalt.

Een voorbeeld. Stel dat je 1400 euro aan premie per jaar betaalt en hiervoor 3 procent korting krijgt. Dit scheelt je dan 42 euro per jaar, per verzekering. Nu het kortingspercentage bij sommige verzekeraars gedaald is naar 2%, bespaar je nog 28 euro per jaar, per verzekering. Je gaat er dus 14 euro op achteruit.

Hoewel de kortingen bij een aantal verzekeraars zijn gedaald, is jaarlijks betalen dus nog wel voordeliger dan maandbetaling.

Lijst van verzekeraars die hun kortingen verminderen in 2017

-    AZVZ: van 3% naar 2%

-    CZ: van 3% naar 2%

-    CZDirect: 3% naar 2%

-    Delta Lloyd: van 3% naar 2%

-    DSW: van 2% naar 1%

-    InTwente: van 2% naar 1%

-    IZA Cura: van 3% naar 1%

-    ONVZ: van 3% naar 2%

-    PNO Zorg: van 3% naar 2%

-    Stad Holland: van 2% naar 1%

-    VvAA Zorgverzekering: van 3% naar 2%

-    Zorg en Zekerheid: van 3% naar 2%

Ben je benieuwd naar de kortingspercentages van alle andere verzekeraars? Deze vind je hier.

Bron: RTL Nieuws/Independer