Is migraine iets anders dan hoofdpijn? Wat werkt het beste tegen hoofdpijn? En wanneer moet je naar de dokter? Huisarts Wieger van de Kolk vertelt je feiten en fabels over hoofdpijn.

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijn komt veel voor maar heeft gelukkig vaak geen ernstige oorzaak. Het kan wel heel vervelend zijn. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn: de meest bekende zijn spierspanningshoofdpijn en migraine. Wat minder bekend is: je kunt ook hoofdpijn krijgen doordat je teveel pijnstillers slikt.

Feit of fabel

Als je hoofdpijn hebt, moet je veel water drinken

Nee, dat is een fabel. Natuurlijk is het belangrijk dat je voldoende drinkt, maar water is geen middel tegen hoofdpijn.

De plek waar je hoofdpijn hebt, vertelt de reden van de pijn

Dat is niet helemaal juist, maar het kan wel helpen in het gesprek met de dokter om erachter te komen wat voor soort hoofdpijn je hebt. Zo wordt spierspanningshoofdpijn vaak gevoeld als een band om je hoofd, of pijn in je nek en schouders. Migraine zit vaak aan één kant van je hoofd.

Migraine is iets anders dan hoofdpijn

Eigenlijk is migraine een soort hoofdpijn. Het duurt vaak lang, soms wel tot drie dagen. Je kunt er misselijk bij zijn en braken. De oorzaak is niet bekend, het heeft vaak met aanleg te maken.

Het kan gebeuren dat je moet overgeven van de hoofdpijn

Als je hoofdpijn hebt en moet overgeven na een klap op je hoofd of na een val, is het belangrijk om direct naar een dokter te gaan.

Wat werkt het beste tegen hoofdpijn

Dat is moeilijk te zeggen. Natuurlijk is het voor iedereen belangrijk dat je voldoende nachtrust hebt en voldoende ontspant. Als je vaak hoofdpijn hebt en vaak pijnstillers gaat slikken, is het verstandig om samen met je huisarts te kijken wat voor jou de beste behandeling is.

Wanneer moet je met hoofdpijn naar de dokter?

Meestal heeft hoofdpijn een onschuldige oorzaak. Er zijn een paar gevallen waarbij je wel snel naar de dokter moet. Heb je hoofdpijn na een klap of een val op je hoofd, heb je hoofdpijn en koorts of merk je dat je steeds vaker pijnstillers gaat gebruiken? Dan is het verstandig om samen met je dokter te kijken wat voor behandeling nodig is.