Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het seoulvirus aangetroffen bij Nederlandse ratten, meldde het instituut vrijdag. Wat is het virus, welke maatregelen kun je nemen als je zelf ratten hebt en wat zijn de ziekteverschijnselen?

Het virus wordt sinds 2016 in Nederland gevonden, en heeft in sommige gevallen tot ziekte geleid, aldus het RIVM.

Wat zijn de ziekteverschijnselen?

Je hoeft niet ziek te worden van een infectie met het seoulvirus. Maar het kan wel, en dan dan kun je, volgens het RIVM, vaak milde, griepachtige klachten krijgen.

In zeldzamere gevallen worden ook leverontsteking, spierzwakte in de benen, lage rugpijn, algehele malaise, koorts, braken en diarree genoemd. Een infectie kan ook leiden tot nierfalen of zelfs hemorragische koorts (koorts met interne bloedingen), hoewel dat volgens het RIVM 'nog zeldzamer' is dan eerder genoemde klachten.

Hoe kun je besmet raken?

Ratten kunnen wel drager zijn van het virus, maar worden er zelf niet ziek van. Mensen kunnen ziek worden door contact met ratten, of via de uitwerpselen van de dieren. Het seoulvirus is niet van mens op mens overdraagbaar. Let op: ook een gezond ogende rat kan het virus bij zich dragen.

De kans dat je besmet wordt is volgens het RIVM klein, maar mensen die ratten hebben of er veel mee in contact komen hebben een verhoogd risico.

Hoe groot die kans is weet het RIVM echter niet precies, ook omdat niet precies duidelijk is hoeveel ratten er zijn. 'Het is niet bekend hoeveel ratten er gehouden worden, en hoeveel ratten er gefokt worden. Er worden ook ratten ingevoerd vanuit het buitenland.'

Tips om de kans op besmetting te verkleinen:

  1. Was je handen nadat je contact hebt gehad met je rat of het rattenverblijf;
  2. Verschoon het hok regelmatig;
  3. Door het strooisel van het hok nat te maken verklein je de kans dat je door het verstuiven van de stofdeeltjes ziek wordt.