Komt tinnitus altijd door harde muziek? Kun je tinnitus voorkomen? Huisarts Wieger van de Kolk vertelt je feiten en fabels over een piep in je oor.

POMS_AT_12766351

Wat is een piep in je oor (tinnitus)?

Bij tinnitus hoor je vervelende geluiden in je hoofd. Die geluiden zijn er niet echt, maar je denkt het wel steeds te horen. Dat kan ontzettend vervelend zijn. Heel vaak weten we niet hoe tinnitus ontstaat. Een oorzaak die je in ieder geval kunt voorkomen is gehoorschade. Zorg er daarom altijd voor dat je je gehoor goed beschermt.

Feit of fabel

Tinnitus komt altijd door harde muziek

Nee, dat is een fabel. Heel vaak ontstaat tinnitus zonder dat we weten wat de oorzaak is. Muziek is wel een risicofactor. Zorg er dus voor dat je je oren altijd goed beschermt. 

Tinnitus kun je voorkomen

Heel vaak is dat niet zo. Het kan te maken hebben met ouder worden, of met een langzame beschadiging aan je gehoor.

Als de piep in mijn oor langer duurt dan drie dagen, moet ik naar de dokter

Dat hoeft niet per se. Het is wel vervelend, maar het kan nog steeds overgaan.

Je hebt een piep in je oor, wen er maar aan!

Als je echt tinnitus door gehoorschade hebt, kan die piep heel lang aanwezig blijven. Je kunt dan niets anders doen dan er mee om leren gaan.

Tinnitus is blijvende gehoorschade en gaat nooit meer over

Tinnitus en gehoorschade zijn eigenlijk twee verschillende zaken. Heel vaak kunnen we niets aan tinnitus doen. Maar als tinnitus ontstaat door gehoorschade, had je dat misschien wel kunnen voorkomen. Bescherm je gehoor dus altijd goed, je hebt maar één kans.