In het Schone Lucht Akkoord staan afspraken om de lucht in Nederland schoner en gezonder te maken.

Minister voor Milieu en Wonen, Stientje van Veldhoven heeft samen met 45 gemeenten en provincies vandaag, 13 januari, het Schone Lucht Akkoord ondertekend. 'Gemiddeld leven Nederlanders door luchtverontreiniging negen maanden korter en jaarlijks overlijden circa 11.000 mensen vroegtijdig als gevolg van blootstelling aan luchtverontreiniging', aldus de initiatiefnemers.

Met het Schone Lucht Akkoord hoopt het kabinet jaarlijks 4000 tot 5000 vroegtijdige sterfgevallen door ongezonde lucht te voorkomen.

Welke afspraken staan er in het akkoord?

In het akkoord staan afspraken met 46 gemeenten en provincies. Je kunt het document 'Schone Lucht Akkoord' hier lezen.

Over acht verschillende gebieden zijn afspraken vastgelegd. Onder meer over mobiliteit (de zogenoemde roettoeslag) en over houtstook (met onder meer: aandacht voor bewustwording over de schadelijke effecten van houtrook, het stookalert, en de subsidie op pelletkachels stopt).

In het akkoord kunnen ook per regio afspraken staan. Gelderland wil dat pakketjes schoner worden bezorgd, gemeenten en provincies kunnen strengere eisen stellen aan de industrie bij het verlenen van vergunningen.

Lees ook: Last van houtrook, wat kun je doen?

Waarom zijn afspraken over gezonde lucht belangrijk?

Mensen met een longziekte zullen minder last hebben van klachten die gerelateerd zijn aan hun ziekte, vertelt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds.

Maar ook andere groepen kunnen er baat bij hebben. Volgens Rutgers is ongezonde lucht een van de voornaamste doodsoorzaken. Gezonde lucht zorgt voor minder hart- en vaatziekten, minder (vormen van) kanker en minder dementie.

Waar staan we over vijf jaar als het gaat om schonere lucht?

Rutgers: 'Ik hoop dat we dan staan waar de staatssecretaris zegt dat we over tien jaar staan.' Rutgers noemt de volgende speerpunten: 'nog meer bewustwording over het belang van schone lucht. Niet meer stoken met steenkolen. Niet meer hout stoken. Elektrisch rijden.'

Kritiek op het akkoord: 'concrete maatregelen missen'

Er is ook kritiek over de afspraken. Milieudefensie is niet onder de indruk en mist concrete maatregelen. Volgens de organisatie is het akkoord 'boterzacht' omdat de afspraken juridisch niet-bindend zijn. Het Longfonds is positief over het akkoord, en Rutgers zegt: 'we moeten erop toezien dat de afspraken gehandhaafd worden, en dat is ook een opdracht voor de minister.'

Wat kun je zelf doen voor een schonere lucht?

Via deze tool van het Longfonds kun je checken hoe gezond de lucht bij jou in de buurt is. De gegevens komen van het Rijksinstituut voor Volkgsgezondheid en Milieu.

Tips voor een gezonde lucht in je huis geeft het Longfonds ook:

  • Ventileer constant, zet roosters open en ventilatiesystemen aan, zet regelmatig een deur of raam open. De temperatuur in huis moet minimaal vijftien graden zijn, ook 's nachts.
  • Ventileer - als het kan - niet aan de straatkant en ook niet in de spits. Bij koken, douchen, als er veel mensen zijn als je aan het klussen bent, is extra ventileren verstandig.
  • Zorg dat je huis makkelijk schoon te maken is. Je kunt beter niet voor open kasten kiezen, die zijn stof-gevoelig. Denk bij het afstoffen ook aan planten en radiatoren, en wanden en plafonds. Maak goed droog na het schoonmaken.
  • Als je gaat koken, maak dan gebruik van de afzuigkap en houd die ook nog tot twintig minuten na het koken aan. Koken met de deksel op de pan zorgt ervoor dat er minder vocht in je huis komt. Met elektrisch koken krijg je minder verbrandingsproducten, zoals fijnstof, in je huis. Lees ook: Fijnstof door koken: wat kun je doen?
  • Houd bij douchen de deur van de badkamer dicht. Dan trekt het vocht niet door de rest van het huis. Zet ventilatie aan als je die hebt. Maak de badkamer goed droog.
  • Zet de wasmachine en droger op een aparte plek in het huis, en houd de deur gesloten. Hang de was zoveel mogelijk buiten te drogen (voor mensen met hooikoorts is dat weer niet aan te raden als er veel pollen in de lucht zitten).
  • Wellicht ten overvloede maar: rook niet, en stook ook niet. Geen hout stoken in houtkachels en open haarden, ook vuurkorven en barbecues kunnen de lucht in je tuin erg vervuilen.