Uitgaan, festivals en concerten: muziek is leuk, maar het luisteren naar (te harde) muziek kan ook veel schade aanbrengen. En dat gebeurt sneller dan je denkt. In Dokters van Morgen spreken we Bob van Uden, audicien, die vertelt over de risico’s.

Decibel (dB) is een maateenheid om aan te geven hoe hard een geluid is. Wanneer je bijvoorbeeld met elkaar praat, ligt dat geluid rond de 60 dB. Een drukke weg met auto’s of lawaai op het schoolplein staat gelijk aan 85 dB, een drukke kroeg aan 90 dB. Geluiden van 120 dB of meer kunnen je gehoor direct beschadigen. Denk hierbij aan een brandweerauto met sirene aan of vuurwerk.

'In een situatie met 80 decibel mag je ongeveer acht uur verkeren', legt Van Uden uit. 'Iedere drie decibel die daarbij komt is een verdubbeling van de geluidsintensiteit. Dat betekent dat de blootstellingsduur halveert.' Dus bij 83 decibel is het 4 uur, bij 86 is het twee uur en bij 89 een uur. Dit zou betekenen dat je minder dan vier minuten in een discotheek 'mag zijn', gezien het aantal decibel daar rond de 100 ligt.

Tips om gehoorschade door muziek te voorkomen:

  1. Een open deur, maar draai de volumeknop niet te hoog wanneer je muziek afspeelt.
  2. Luister muziek via een koptelefoon en niet via oordopjes. Deze plug je rechtstreeks in de gehoorgang waardoor het geluidsniveau veel hoger is dan bij een koptelefoon.
  3. Draag tijdens het uitgaan, concerten en festivals goede gehoorbescherming. Het liefst op maat gemaakt door een audicien!
  4. Ga niet te dicht bij speakers staan.
  5. Neem tijdens muziekoptredens af en toe een 'geluidspauze'.

Bron: Stichting Hoormij