Wat is een normale bloeddruk? Kun je deze waarden zelf meten? En kun je iets doen aan een te hoge bloeddruk? Huisarts Wieger van de Kolk vertelt je feiten en fabels over hoge bloeddruk.

Zorg.nu: hoge bloeddruk

Wat is een hoge bloeddruk?

Bloeddruk is de druk van het bloed in de bloedvaten. Het ontstaat door de pompfunctie van het hart. Als het hart samentrekt, gaat de druk omhoog. Dat noemen we de bovendruk. En als het hart weer ontspant, zakt de druk weer. Dat noemen we de onderdruk.

Feit of fabel

Een normale bloeddrukwaarde ligt tussen de 90-120 bovendruk en 60-80 onderdruk

Ja, dat klopt. Een gezond, jong iemand begint vaak met deze bloeddruk. In de loop van je leven loopt bij iedereen de bloeddruk wat op. Bij sommige mensen gaat dat sneller en te hard. Dat is meestal een kwestie van aanleg en ongezond leven.

Ik kan zelf mijn bloeddruk meten

Ja, dat kan tegenwoordig goed. Er zijn goede elektronische bloeddrukmeters waarmee je zelf je bloeddruk kunt meten.

Hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten

Ja, dat is een feit. Hoge bloeddruk is zelf eigenlijk geen ziekte, maar als je langdurig een te hoge bloeddruk hebt, loop je een verhoogde kans op een hartinfarct en een beroerte.

Ik kan zelf iets doen aan een hoge bloeddruk

Ja, dat kan. Zorg dat je gezond leeft, voldoende beweegt, niet te zwaar bent en niet te veel zout eet. Ook roken en alcohol drinken kun je beter niet doen. Houd je toch een te hoge bloeddruk? Dan is het verstandig om samen met de huisarts te kijken of er medicijnen nodig zijn.