Op tafel staat een gourmetstel, de open haard brandt en de kerstverlichting staat aan. Tel daar een brandbare feestjurk en een jolige stemming bij op en je begrijpt dat het risico op een brandwond met de feestdagen net iets groter dan de rest van het jaar. Zorg.nu geeft tips om brandongelukken tijdens de feestdagen te voorkomen.

Brandveilige feestversiering

Mogelijk heb je op de donkere winterdagen extra verlichting aan thuis. Denk bijvoorbeeld aan lampjes in de kerstboom. Gebruik alleen goedgekeurde elektrische verlichting, deze herken je aan het KEMA-keurmerk op de verpakking. Doe wanneer je gaat slapen of de deur uitgaat alle lampjes uit (nog beter: trek de stekkers uit het stopcontact).

Voor feestversiering geldt dat je bij de aanschaf moet opletten of het gemaakt is van brandveilig of brandvertragend materiaal. Kijk hiervoor op de verpakking of vraag het na in de winkel. Houd rekening met het feit dat de brandvertragende coatinglaag die aangebracht is op versiering, na 2 of 3 jaar uitgewerkt is. Aan te raden is om de versiering dan opnieuw in te sprayen met een brandvertragende spray. Deze is online te koop, of in kluswinkels. Zorg er daarnaast voor dat de versiering hoog hangt en niet in aanraking komt met verlichting of andere spullen die erg warm worden. Gebeurt dit wel, dan bestaat de kans dat het uiteindelijk ontvlamt.

Kaarsen en open haard

Zorg dat kaarsen altijd in een stevige, onbrandbare houder staan op een vlakke ondergrond, zodat ze niet makkelijk om kunnen vallen. Houd rekening met de plek: vlak in de buurt van gordijnen of kersttakken is niet handig. Stop daarom ook geen kaarsen in een kerststukje – of steek deze niet aan. Let erop dat kaarsen buiten het bereik van kinderen en huisdieren staan. Ga je naar bed of de deur uit? Maak dan een rondje door de kamer om er zeker van te zijn dat je alle kaarsen hebt uitgeblazen.

Heb je een open haard? Gebruik dan, wanneer je deze aansteekt, een vonkenscherm. Zorg dat er binnen een straal van een halve meter geen brandbare materialen staan.

Gourmetten

Gourmetten is populair met kerst. Zet het gourmetstel op een niet-brandbare ondergrond en haal alle brandbare spullen in de buurt weg. Let goed op met kleine kinderen; de gourmetplaat wordt gloeiend heet en zij houden hier misschien niet direct rekening mee. Zorg ervoor dat niemand over het snoer kan struikelen. Je wilt niet dat het gourmetstel van tafel schiet en bij iemand op schoot belandt.

Veilig omgaan met vuurwerk

Ga jij of gaat iemand in je omgeving vuurwerk afsteken op oudejaarsavond? Lees onze tips hoe je veilig met vuurwerk omgaat.

Eerste hulp bij brandwonden

Gaat er toch iets mis? Bij een brandwond begin je met het koelen van de wond met zacht stromend, lauw water voor ongeveer tien minuten.

Wat doen bij een brandwond?

Heb je zelf nog tips? Laat ze achter in een reactie!

Noot: Dit is een artikel uit december 2016, gecontroleerd door de redactie op 21 december 2018.

Bron: Martini Ziekenhuis / Brandweer Utrecht / Brandweer Midden en West Brabant