In verband met het coronavirus kun je niet zomaar naar de tandarts toegaan. Dokters van Morgen spreekt met tandarts Richard Kohsiek. Hij legt in dit artikel uit hoe je moet handelen als je klachten hebt. 'Als je klachten hebt, zijn de meeste tandartsen telefonisch bereikbaar om je te woord te staan.'
 

Let op: Informatie in dit artikel kan verouderd zijn. 

De regels zijn sinds het begin van de coronacrisis iets aangepast. Spoedbehandelingen en kleine ongemakken worden in principe in behandeling genomen door je tandarts. Dit betekent echter niet dat je zomaar langs mag gaan bij de tandarts. Neem altijd eerst contact op. De meeste tandartsen hebben een antwoordapparaat, waarop grotendeels is aangegeven hoe en op welke tijden en dagen je contact op kunt nemen. De tandarts overlegt op afstand met jou of je ook echt naar de praktijk mag komen.

Pijnklachten bij kleine ongemakken

Tandartsen zullen, meestal telefonisch, aan je vragen of je corona-achtige klachten hebt. Als je die niet hebt, kun je op afspraak met spoed en kleine ongemakken terecht bij je eigen tandarts, mits deze geopend is. Bij een klein ongemak word je bij pijn in de meeste gevallen wel geholpen. In sommige gevallen kan het zo zijn dat de tandarts de afspraak iets naar achteren verplaatst, omdat er bijvoorbeeld veel spoedgevallen zijn. Bij toenemende pijn kun je dan altijd weer telefonisch contact opnemen met de tandarts. Dit geldt ook als er een stukje van je tand of kies afgebroken is of bij andere kleine ongemakken.

Uitgevallen vulling

Met telefonisch contact kunnen sommige ongemakken opgelost worden. Als je bijvoorbeeld een vulling hebt die eruit is gevallen, kan de tandarts in jouw patiëntgegevens zien om welke vulling het gaat en inschatten of het nodig is om de tand per direct opnieuw te vullen. Als je geen pijn hebt en het geen schade aan kan richten, kan het zijn dat de arts geen actie onderneemt.

Speciale tandarts voor zieken

Als de tandarts het niet veilig acht je in de kliniek te ontvangen, kun je doorgestuurd worden naar een van de elf praktijken die (mogelijk) besmette patiënten helpt. Deze tandartsen hebben volledige bescherming aan en kunnen dus ook zieke patiënten helpen. Ga niet zelf op zoek naar deze tandartsen, er zijn er tenslotte maar elf in het hele land. Als je voor deze tandarts in aanmerking komt, word je via je eigen tandarts doorgestuurd. 

Wat je klacht ook is: neem eerst contact op met de tandarts, die helpt je verder.