Kun je door blootstelling aan kou de kans op het ontwikkelen van suikerziekte verkleinen? Het antwoord op die vraag is pas duidelijk na onderzoek van professor Ecologische Energetica en Gezondheid Wouter van Marken Lichtenbelt (Maastricht University). Of je nu diabetes hebt of niet, je kunt zelf thuis ook aan een soort 'temperatuurtraining' doen, vertelt Van Marken Lichtenbelt.

De wetenschappelijke bewijzen laten nog even op zich wachten, maar Van Marken Lichtenbelt denkt wel dat het goed is om je innerlijke thermostaat af en toe even aan het werk te zetten. Varieer met de temperaturen in de verschillende ruimtes in huis, of wissel gedurende de dag van temperatuur in een ruimte waar je veel tijd doorbrengt.

Dokters van Morgen over kou

Dit artikel is onderdeel van de uitzending van Dokters van Morgen over kou. Kijken: Rillen van de kou tegen diabetes type 2?

'Nauwelijks variatie in de doorbloeding'

Van Marken Lichtenbelt: 'Door de temperaturen in huis zo strak te regelen creëer je eigenlijk een 'thermoregulatoir-lui' lichaam. De doorbloeding varieert nauwelijks. Door juist daar wel aanpassingen in te doen, verbetert de doorbloeding en dat heeft weer positieve effecten op het hart- en vaatstelsel.' Mogelijk zijn de temperatuurswisselingen ook van (gunstige) invloed op de suikerhuishouding.

'Je creëert sowieso een wat weerbaarder en gezonder lichaam', denkt Van Marken Lichtenbelt. 'Een lichaam dat bovendien beter bestand is tegen extreme kou en hitte. En dat is niet alleen interessant voor mensen met gezondheidsproblemen, maar, ter preventie, eigenlijk voor iedereen.'

Effecten van milde kou bij diabetes type 2

Van Marken Lichtenbelt onderzocht eerder al de effecten van milde kou bij mensen met diabetes type 2. Patiënten met (pre)diabetes en/of overgewicht verbleven een paar uur per dag in een koude ruimte. Uit die studie bleek dat het energieverbruik van mensen omhoog ging om warmte te maken. Ook de insulinegevoeligheid van de deelnemers ging sterk omhoog. De hoeveelheid insuline die de patiënten dagelijks injecteerden kon met de helft verlaagd worden.

Van Marken Lichtenbelt bekijkt in zijn nieuwe onderzoek het effect van rillen van de kou op de suikerhuishouding in het lichaam. Kunnen mensen met een voorstadium van diabetes type 2 die minimaal een uur lang in een speciaal koudepak vertoeven de kans op het ontwikkelen van suikerziekte verkleinen?

Let op: stop / verminder nooit met je medicatie, overleg altijd eerst met je arts.