Naar schatting telt Nederland nog ruim 3,1 miljoen volwassenen die roken blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut. Van alle rokers deed ruim een derde (35,7 procent) vorig jaar een serieuze poging om een punt te zetten achter hun tabaksverslaving. Hoe stop je eigenlijk en hoe houd je het vol? Zorg.nu zet het op een rijtje.

Roken wordt steeds onaantrekkelijker gemaakt. De sigarettenpakjes hebben onsmakelijke plaatjes, de prijs van sigaretten gaat omhoog en steeds meer openbare plekken weren rokers. Toch rookt nog bijna een kwart van de volwassen Nederlanders.

10 redenen om te stoppen met roken

Roken is ongezond en vergroot onder andere het risico op kanker en hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn er nog genoeg andere redenen om te stoppen:

 1. Betere conditie
 2. Meer geld
 3. Beter seksleven
 4. Alles smaakt lekkerder
 5. Mooiere huid
 6. Mooiere tanden
 7. Frisse adem
 8. Vruchtbaarder
 9. Beter humeur
 10. Langer leven

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken?

Als je je laatste sigaret hebt gerookt, is je lichaam na twintig minuten al aan het herstellen. Na twee dagen beginnen je longen met schoonmaken en na 15 jaar ben je bijna net zo gezond als iemand die nooit gerookt heeft. Het Trimbos-instituut legt uit wat er gebeurt met je lichaam na verloop van tijd.

 • 20 minuten: De nicotine neemt af in je lichaam waardoor de bloeddruk daalt en je hartslag lager wordt. Ook worden je handen en voeten warmer.
 • 1 dag: De koolmonoxide is verdwenen en je lichaam doet hard zijn best om beter te worden. Je organen krijgen meer zuurstof en het bloed stroomt harder.
 • 2 dagen: Je proeft en ruikt een stuk beter. De nicotine is helemaal uit je lichaam maar de stof cotinine nog niet. Je longen zijn begonnen aan een grote schoonmaak, waardoor je slijm ophoest.
 • 3 dagen: Je bent minder moe en door de grote schoonmaak van je longen is je ademhaling verbeterd.
 • 1 maand: Je conditie is verbeterd en je beweegt makkelijker.
 • 1 jaar: Het risico op hart- en vaatziekten is gehalveerd. En het risico op andere ziekten zal minder worden de aankomende jaren.
 • 10 jaar: De verhoogde kans op longkanker is gehalveerd. En het risico op andere kankersoorten wordt minder.
 • 15 jaar: Je hebt net zo min kans op hart- en vaatziekten als een niet-roker.

Hoe stop je met roken en hoe houd je het vol?

Het stoppen met roken is één, maar het volhouden is een tweede. Ben je gestresst of verveel je je? Dan verlang je misschien meer naar een sigaret. Zoek hulp bij de huisarts en bedenk een sterke motivatie die jou van je verslaving afhelpt. De tips volgens het Trimbos-instituut:

 1. Zoek hulp bij het stoppen met roken en licht je omgeving in. De huisarts kan je adviseren voor de juiste begeleiding.
 2. Zoek een sterke motivatie om te stoppen en schrijf die op. Lees de motivatie terug op moeilijke momenten.
 3. Kies een datum dat je wil stoppen binnen nu en vier weken en houd je hieraan.
 4. Stop 'cold-turkey'. Stoppen is makkelijker dan minderen.
 5. Stop met meerdere mensen tegelijk en laat je omgeving weten dat je gestopt bent.
 6. Vermijd situaties die je associeert met roken.
 7. Gooi alles wat je aan roken doet denken weg. Je hebt die asbak toch niet meer nodig?
 8. Eet gezonde tussendoortjes om te voorkomen dat je slechte dingen gaat eten door het stoppen.
 9. Beloon jezelf van het geld dat je overhoudt. Roken kost veel geld, en dat doe je niet meer. Waarom zou je jezelf dan niet belonen met het opgespaarde geld voor het niet roken?
 10. Krijg je toch trek in een sigaret? Na vijf minuten verdwijnt die trek weer, dus zoek in die tijd afleiding.

Ben je nog niet overtuigd? Lees dan deze tips 

Dit is wat ervaringsdeskundigen op onze Facebookpagina deelden:

José laat weten: 'Kijk naar wat het opbrengt: minder schilderwerk, minder schoonmaken, niet meer hoesten, niet meer buiten staan en vergeet niet het geld dat je overhoudt. Ik heb er een prachtige fiets van gekocht en fiets inmiddels in de zomer gemiddeld 80 tot 100 km per week, en dat zonder buiten adem te raken.'

En Bert schrijft: 'Ik ben sinds 6 jaar rookvrij, nadat ik 36 jaar een hardcore heb gerookt. Ik heb het op eigen kracht gedaan en heb in totaal 16.425 euro bespaard. Voor het geld dat ik wel verrookt heb, had ik een prachtige Audi kunnen kopen. En ja, ik heb de afgelopen jaren voldoende redenen gehad om weer te starten met roken maar ik heb hier niet aan toegegeven.'

Radar Extra - Waar rook is: De macht van de tabaksindustrie

Nog steeds zijn er dagelijks duizenden tabakslobbyisten actief om de samenleving aan het roken te krijgen en houden. Welke lobbytechnieken zetten zij in om nieuwe tabaksregelgeving te voorkomen? Antoinette Hertsenberg licht in Radar Extra een stukje op van het rookgordijn dat om deze miljardenindustrie heen hangt. Terugkijken:

Radar Extra - Waar rook is: De macht van de tabaksindustrie

Bron: ANP / Trimbos-instituut