Er zijn een aantal adviezen over rugpijn die je vaak tegenkomt. Zo zou je niet onderuit moeten zitten en kaarsrecht dingen moet tillen. Maar welke adviezen zijn eigenlijk wetenschappelijk bewezen? Raymond Ostelo, onderzoeker bij de Vrije Universiteit Amsterdam, geeft antwoord aan de NOS.

Voor het eerst kampen meer dan 2 miljoen Nederlandse patiënten met rug- en nekklachten. Vooral lagerugpijn is een veelvoorkomende klacht. Volgens Ostelo zijn er veel onbewezen hulpmiddelen: 'Een speciaal matras of een verstelbare stoel. Er wordt veel geld aan verdiend, maar er is niet veel bewijs dat ze echt werken.' Vandaar dat hij een aantal mythes de wereld uit wil helpen.

Moet je je rug altijd recht houden?

'Het bewijs voor dat je per se rechtop moet zitten of staan, of niet even onderuit mag zitten, is dun', vertelt Ostelo. Wat volgens hem niet automatisch wil zeggen dat het goed is voor je rug, maar het constant in een rechte houding zitten of staan lijkt niet nodig. 

Wel is het bewezen dat bij het uitoefenen van zware beroepen, waarbij veel getild wordt in ongunstige houdingen, de kans op rugklachten groter is. 'Dat wil nog steeds niet zeggen dat als je iets van de grond pakt je rug altijd recht moet zijn', legt hij uit. 

Is het verstandig om je te laten opereren?

Raymond Ostelo vindt opereren niet altijd een goed idee: 'Bij 90 tot 95 procent van alle rugklachten kan er geen oorzaak worden vastgesteld.' Volgens hem is opereren dan geen goede optie en helpt sterke medicatie ook weinig. Dit wordt bevestigd door onderzoek van wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. Wel kan opereren een uitkomst bieden als bekend is wat de rugklachten veroorzaakt, bijvoorbeeld een hernia.

Tot slot geeft de hoogleraar nog twee belangrijke tips die wel belangrijk zijn om rug- en nekklachten te kunnen voorkomen of beperken. 

Blijf actief en blijf bewegen

Bij rugpijn is het heel belangrijk om actief te blijven en veel te bewegen, ondanks dat dat met rugpijn soms pijn kan doen. Ook het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) raadt actief zijn en bewegen aan. 

Wissel je houding af

Ostelo benadrukt dat het belangrijk is om niet te lang in dezelfde houding te blijven zitten, om rugpijn te voorkomen. Zit je lang op dezelfde plek, wissel je houding dan af en toe af. Ook Gitte Tønner, voorzitter van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, gaf eerder aan dat mensen niet gemaakt zijn om te lang in dezelfde positie te zitten.

Mensen die kampen met langdurende rugpijn (zes tot acht weken) kunnen volgens Ostelo het beste een afspraak maken met de huisarts voor advies op maat. 

Bron: NOS