Mensen die last hebben van een te hoog cholesterol, kunnen hiervoor medicatie gebruiken. Statines zijn medicijnen die je cholesterol kunnen verlagen. Twee miljoen mensen slikken in Nederland dit soort medicijnen. Volgens sommige mensen is het voedingssupplement rodegistrijst een goede natuurlijke vervanger voor statines. Radar zocht uit of dit waar is.

In rijst zit monacaline-K, dat is een natuurlijke statine. Je kunt voedingssupplementen met rodegistrijst kopen in natuurvoedingswinkels en drogisterijen. Je kunt het dus gewoon zelf kopen zonder recept, advies of voorlichting over het gebruik.

Daarin schuilt ook het gevaar. Jeanine Roeter van Lennep, internist bij Erasmus MC, legt uit zo'n voedingssupplement geen alternatief is voor statine, maar gewoon hetzelfde is. Behalve dat je er dus geen recept voor nodig hebt. Je kunt van rodegistrijst dus last krijgen van dezelfde bijwerkingen als van statines.

Bijwerkingen van rodegistrijst

Bijwerkingencentrum Lareb ziet sinds 2017 een toename van klachten over bijwerkingen van deze 'natuurlijke statines'. Klachten zijn: spierpijn, maag- en darmklachten, spierafbraak, alvleesklierontsteking en ontregeling van de stollingstijd.

Sommige mensen zien rodegistrijst als natuurlijk en daarom beter. Volgens Roeter van Lennep betekent dat als iets natuurlijk is, het niet automatisch veilig is. 'Je hebt de meest vreselijke stoffen in de natuur.'

Risico voor zwangere vrouwen

Doordat er geen adequate voorlichting wordt gegeven, lopen mensen een risico. Zo kan het gebruik bij zwangere vrouwen leiden tot een verhoogde kans op aangeboren afwijkingen bij kinderen. Daarnaast kan rodegistrijst ook een wisselwerking hebben met andere medicatie.

Er is geen controle op de inhoud van rodegistrijst omdat het een voedingssupplement is. Daarom moet de consument er maar op vertrouwen dat de informatie op het etiket over de werkzame stof klopt.

Monacoline-K in rodegistrijst

De Hoge Gezondheidsraad in Belgiƫ kwam in 2017 met het advies op een verbod om rodegistrijst vrij op de markt te brengen. Daarop besloten de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) om samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen een onderzoek te starten.

Volgens het IGJ zijn producten waarvan het gehalte monacoline-K minder is dan tien milligram (per enkelvoudige dosering) geen geneesmiddel. Als het gehalte tien milligram monacoline-K of meer is, dan kan er sprake zijn van een geneesmiddel. Dat is afhankelijk van een aantal productkenmerken zoals de gebruikswijzen.

Als rodegistrijst minder dan tien milligram monacoline-K bevat, is het dus een voedingssupplement. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft onderzoek gedaan naar monacoline-K in rodegistrijst. De Europese Commissie zal op basis van het advies van de onderzoekers besluiten hoe het verder zal gaan met rodegistrijst als levensmiddel.

Radar Extra

Wil je meer weten over cholesterol en statines? Is een lager cholesterol bijvoorbeeld altijd beter? Antoinette Hertsenberg onderzoekt dit voor een Radar-Extra-tweeluik. Kijk maandag 20 mei om 20.30 op NPO 1 naar de tweede aflevering.

Bron: Radar