Ga je binnenkort op vakantie buiten Europa? Dan is het verstandig om voor vertrek te checken of je reisvaccinaties nodig hebt. Sommige landen verplichten bepaalde vaccinaties en in andere landen worden ze aanbevolen. Wat kosten deze vaccinaties eigenlijk?

In een aantal Afrikaanse landen, het Midden-Oosten, Azië en Midden- en Zuid-Amerika, worden reisvaccinaties vaak geadviseerd. 

Verschillende prijzen van consult en vaccinaties

De prijzen voor consulten en vaccinaties lopen nogal uiteen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Dat komt doordat apothekers en GGD-locaties zelf de prijzen bepalen. 'De verschillen tussen GGD's hebben mogelijk te maken met de overheadkosten, zoals de huurkosten van een ruimte', meldt Atie Pijtak, arts Infectieziektebestrijding en reizigersgeneeskundige bij GGD regio Utrecht. 

Vaccinaties worden soms verplicht

Een land bepaalt zelf of vaccinaties verplicht zijn. Verplichte vaccinaties zijn meestal bedoeld om de bevolking te beschermen tegen eventuele besmettelijke ziekten van buitenaf. Voor een groot deel van Afrika en voor een paar Zuid-Amerikaanse landen is de vaccinatie voor gele koorts verplicht. Voor gemiddeld 41 euro kan je deze vaccinatie halen. De precieze prijs hangt dus af van de GGD-locatie of apotheek.

Ook komt cholera vaak voor op het lijstje 'verplichte vaccinaties'. Tegen cholera hoef je echter geen vaccinatie te halen. Deze vaccinatie geeft namelijk geen garantie en de kans op cholera is minimaal. Om bepaalde Afrikaanse landen binnen te komen, kan je gratis een stempel halen bij de GGD of apotheek. Deze stempel is bedoeld om problemen bij de douane te voorkomen. Op de stempel staat: 'cholera medically not indicated'.

Geadviseerde vaccinaties

Veel vaccinaties, voor onder andere Hepatitis A + B, DTP en rabiës, worden aanbevolen te halen voor vertrek.

DTP (difterie, tetanus en polio)

Voor DTP krijgen de meeste kinderen op hun negende jaar een inenting. Heb je deze vaccinatie niet gehad? Dan worden drie inentingen aanbevolen voor vertrek naar een land buiten Europa. Je kan hem dan voor gemiddeld 29 euro per stuk halen als je op reis gaat. 

'De DTP-vaccinatie beschermt tegen drie ziekten: difterie, tetanus en polio. Wanneer een kind een volledige basisserie uit het Rijksvaccinatieprogramma heeft gehad, geeft dit kinderen levenslange bescherming tegen polio. Voor tetanus en difterie biedt de vaccinatie 10 jaar bescherming. Difterie komt in Nederland niet meer voor, tetanus is vooral een risico na een verwonding. Als je in het ziekenhuis of bij de huisarts komt na een verwonding, wordt er indien nodig een boostervaccinatie gegeven', aldus Atie Pijtak.

Hepatitis A en B

Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht, is een ontsteking in de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Je kan dit virus oplopen door besmet voedsel te eten en door drinkwater. Na één prik ben je voor één jaar beschermd tegen hepatitis A. Als je een tweede prik neemt, minimaal zes maanden na de eerste, ben je voor 30 jaar beschermd. Deze vaccinaties kan je voor gemiddeld 60 euro per stuk halen.

Hepatitis B is een infectie, die net als hepatitis A in de lever komt. Via bloed en sperma kan dit virus overgedragen worden. Na drie prikken ben je voor je leven beschermd tegen hepatitis B. Om dit zeker te weten is het verstandig als je één tot drie maanden na het laatste vaccin laat bloedprikken. Deze vaccinaties kosten gemiddeld 43 euro per stuk.

Rabiës

Rabiës, ook wel hondsdolheid, is een infectie in de hersenen. Deze infectie kan je oplopen door gekrabt, gebeten of in een wond gelikt te worden door van een besmet dier. De infectie is heel erg gevaarlijk en lijdt vrijwel altijd tot de dood. Je bent voor twee jaar beschermd na twee inentingen. Deze zijn voor gemiddeld 82 euro per stuk te halen.

Malaria

Malaria is een ziekte die je kan oplopen door gebeten te worden door een malariamug. Deze mug spuit parasieten in je bloed. Deze ziekte komt net als veel andere 'reisziekten' veel voor in de tropen. Hier wordt aanbevolen malariapillen mee te nemen. Klachten die je kan krijgen door malaria lijken veel op griep. Deze klachten kunnen veel later pas optreden. Meld het daarom bij griepklachten ook altijd als je in de tropen bent geweest.

Prijzen voor malariapillen kunnen heel erg verschillen. Er zijn verschillende soorten malariapillen en apotheken bepalen hiervoor zelf de prijzen. Voor een recept en prijsindicatie kun je daarom het beste naar een GGD-locatie of huisarts gaan voor vertrek.

Zes weken voor vertrek

Artsen raden aan om ongeveer zes weken voor vertrek de vaccinaties te halen, omdat het lichaam soms tijd nodig heeft om antistoffen aan te maken. Ook kan er tijdens een consult worden besloten dat er meerdere vaccinaties nodig zijn. 'Bijvoorbeeld als je de DTP-vaccinatie als kind nooit hebt gehad. Dan geven we voor de reis minimaal twee vaccinaties', meldt Pijtak. Neem daarom je reisschema mee naar het consult.

Waar haal je de vaccinaties?

Op verschillende plekken zijn reisvaccinaties te halen. De GGD biedt alle vaccinaties aan die worden verplicht en aanbevolen en laat per regio een tarievenlijst zien. 

Last minute vaccinaties

Wil je last minute nog een vaccinatie halen? Dan kan je op Schiphol bij de KLM Travel Clinic. 'Voor de vaccinatie tegen gele koorts geldt voor sommige landen dat deze verplicht is en minimaal 10 dagen voor aankomst in het land gegeven moet zijn', voegt Pijtak toe.

De website van Amsterdam Travel Clinic laat zien in welke landen je welke vaccinaties nodig hebt. Voor een consult kun je hier een afspraak maken.

Vergoeding door zorgverzekering

Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden vaccinaties. Kijk daarom bij je eigen verzekering goed wat er wel en niet vergoed wordt en tot welk bedrag.

Liever geen vaccinaties?

Zonder de verplichte vaccinaties mag het land weigeren je toe te laten. Besluit je om de aanbevolen vaccinaties niet te nemen? Kijk dan op reis uit met gewassen groenten, rauw vlees, kraanwater en contact met (wilde) dieren.

Bron: GGD Reisvaccinaties / RIVM / KLM Health Service / Thuisvaccinatie.nl / Consumentenbond  / Amsterdam Travel Clinic