Flossdraad, ragers, tandenstokers en heuse monddouches: er zijn allerlei middelen om ook tússen je tanden en kiezen te reinigen. Hoe belangrijk is 'interdentaal reinigen' en welk product werkt het best?

Volgens het basisadvies voor mondverzorging moet je twee keer per dag poetsen met een fluoridehoudende tandpasta. Met een elektrische- of handtandenborstel reinig je de zichtbare oppervlakken van je tanden en kiezen. Is alleen poetsen voldoende voor een schoon gebit?

Voorkom gaatjes en tandvleesontsteking

Volgens mondhygiënist en onderzoeker Dagmar Else Slot (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, gezamenlijke faculteit van de UvA/VU) verdient de ruimte tussen je tanden en kiezen ook aandacht. 'Bij beginnend tandbederf of tandvleesontsteking is aanvullend interdentale reiniging noodzakelijk.'

'Met een tandenborstel kom je nauwelijks tussen je tanden en kiezen, waardoor tandplak op die plekken blijft zitten', legt Slot uit. De meeste gaatjes ontstaan dan ook tussen de tanden in, vertelt de mondhygiënist. 'Ook tandvleesontsteking begint vaak tussen de tanden en kiezen.' Een kenmerk van ontstoken tandvlees is dat het bloedt bij het poetsen.

'Ragers effectief tegen tandplak’

Er zijn allerlei producten waarmee je tandplak kunt verwijderen tussen je tanden. Een relatief goedkoop en bekend voorbeeld is flossdraad. Hoe effectief is flossen? 'Flossdraad is volgens onderzoek niet het meest effectieve middel om je gebit interdentaal te reinigen', aldus Slot. Dit komt mogelijk doordat flossdraad lastig op de juiste wijze te gebruiken is. 'Ragers zijn gebruiksvriendelijker en mede daardoor beter voor het verwijderen van tandplak.'

Tandenstokers en monddouches (een apparaat waarmee je water op en tussen je tanden spuit) werken volgens de onderzoeker ook goed tegen beginnende tandvleesontsteking.

Interdentaal reinigen is maatwerk

'Welk product het beste bij je past, hangt af van de situatie in je mond', aldus Slot. Ragertjes zijn er bijvoorbeeld in verschillende soorten en maten. Als het metalen draad te dik is voor de ruimte tussen jouw tanden, kan het gebruik hiervan schadelijk zijn voor zowel tand als tandvlees. 'Ook de simpele driehoekige houten tandstoker, niet te verwarren met een ronde cocktailprikker, verdient uitleg voor juist gebruik.' Slot adviseert om je te laten voorlichten en instrueren door een mondhygiënist of tandarts.

Wanneer en hoe vaak?

Het algemene advies luidt om je gebit één keer per dag interdentaal te reinigen. Slot: 'Het maakt niet uit of je het ’s ochtends of ’s avonds doet, al heb je er bij die laatste optie wel de hele nacht profijt van omdat je erna niets eet. Kies een moment waarop je hier aandacht aan kunt besteden. Veel mensen geven aan dat ’s avonds na het eten, terwijl ze het journaal kijken, tijdens het nalezen van e-mails of in de file een goed moment is. Het interdentaal reinigen hoeft niet per se aan het poetsen te worden gekoppeld.'

Een stap-voor-stapadvies voor het gebruik van tandenstokers, flossdraad, monddouche of ragers kun je lezen in de patiëntenfolders van het Ivoren Kruis, of in folders via de mondzorgverlener van de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie.

Elektrisch poetsen of met de hand: wat is beter?

Noot: Dit is een artikel uit september 2018, gecontroleerd door de redactie in februari 2019.