Onze tips tegen vermoeidheid kunnen je op weg helpen om je fitter te voelen na een ernstige ziekte en de behandelingen. Kom je er niet helemaal zelf uit? Er zijn diverse hulpverleners en organisaties die jou verder kunnen helpen om je fitter te gaan voelen.

(Huis)arts of specialist
Ben je het zat om zo moe te zijn? Loop je steeds tegen je grenzen aan? Bespreek je vermoeidheid met je medisch specialist als je nog in behandeling bent, of maak een afspraak met je huisarts. Zij kunnen bekijken wat jouw vermoeidheid veroorzaakt en of er misschien een medische oplossing is. Dit is helaas niet altijd het geval. Dan kan een specialist of huisarts je doorverwijzen naar andere zorgverleners die je kunnen helpen je fitter te voelen.

Fysiotherapeut
Fysiotherapeuten kunnen je helpen tijdens en na de medische behandeling om je fitter te voelen. Zij weten wat ziekte en behandelingen met het lichaam en de conditie doen, en tegen welke beperkingen je kunt aanlopen. Zoek een fysiotherapeut met kennis van jouw ziekte bij jou in de buurt op de website van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.

Psycholoog
Een gespecialiseerde psycholoog kan jou helpen om te leren gaan met ernstige vermoeidheid. Bijvoorbeeld door meer balans en structuur aan te brengen in je leven, of je beperkte energie meer te accepteren. Ook kunnen zij jou helpen bij psychologische klachten die vermoeidheid in stand houden of kunnen verergeren, zoals stress en depressie. Een psycholoog vind je bijvoorbeeld in het ziekenhuis of bij je huisarts (POH-GGZ). Daarnaast kun je terecht bij een zelfstandige GZ-psycholoog of een psycholoog die werkt bij een GGZ-instelling. Probeer iemand te vinden die veel weet over jouw ziekte.

Waar komt vermoeidheid bij ziekte vandaan?

Online begeleide hulp
Het Helen Dowling Instituut (HDI) ontwikkelde een online therapie: Minder Moe bij Ziekte. Dit is een online behandeling van drie maanden gebaseerd op aandachtgerichte cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie pakt gedrag én gedachten aan die jouw lichamelijke klachten beïnvloeden en in stand houden. Wekelijks heb je online contact met een vaste therapeut van het HDI die jou begeleidt.

Lotgenotencontact
Heb je vooral behoefte aan contact met lotgenoten? Het kan prettig zijn om met iemand te praten die net als jij last heeft van ernstige vermoeidheid als gevolg van kanker. Lotgenoten kun je vinden via de patiëntenorganisatie of landelijke vereniging voor mensen met jouw specifieke ziekte.

Dit artikel is tot stand gekomen met hulp van het Helen Dowling Instituut. Zij zetten zich met het project Fitter bij Ziekte in voor meer bewustzijn over vermoeidheid bij ziekte, en hoe mensen zich weer fitter kunnen voelen.