Waarvoor gebruik je paracetamol, en waarvoor gebruik je ibuprofen? Hoeveel mag je daarvan slikken? Hoe gebruik je pijnstillers op een verantwoorde manier? Het blijkt dat mensen slecht op de hoogte zijn van de 'regels' omtrent het gebruik van pijnstillers.

Het gebruik van pijnstillers is niet helemaal zonder risico's. Overmatig gebruik kan onder andere zorgen voor maagzweren en maagbloedingen. Uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik blijkt dat de risico's bij veel mensen niet bekend zijn. Dat terwijl veel mensen niet per se advies willen bij de aanschaf van pijnstillers. Drogist Linda Harms zegt in een uitzending van Radar: 'Wanneer wij een kassacheck uitvoeren en vragen of ze advies willen, wijzen ze dit vaak af'. Bij navraag blijkt dat veel klachten in veel gevallen geen idee hebben wanneer ze welke pijnstillers moeten gebruiken en hoeveel tabletten ze mogen slikken.

Hoofdpijn door te veel paracetamol of ibuprofen

Je kunt zelfs hoofdpijn krijgen van dagelijks te veel paracetamol of ibuprofen. Dat vertelt neuroloog Willem Oerlemans in Radar. Hij werkt in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort en ziet in het hoofdpijncentrum patiënten met chronische hoofdpijn die op dagelijkse basis te veel pijnstillers nemen. 'Ze zien het niet als een probleem. Het komt als een donderslag bij heldere hemel als ik zeg dat dit hun hoofdpijn juist kan verergeren. Als de paracetamol is uitgewerkt, komt de hoofdpijn weer, nemen ze weer paracetamol, enzovoort. Op een gegeven moment leidt dit patroon tot een verergering en aanwakkering van de hoofdpijn die ze al hadden. Ik zie dit bij 25 tot 30 procent van nieuwe patiënten die ik zie tijdens mijn spreekuur.'

De juiste informatie over het gebruik van pijnstillers

Paracetamol

  • Paracetamol gebruik je tegen pijn, zoals hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, oorpijn, migraine en menstruatieklachten. Ook verlaagt het koorts en kan het helpen bij griep en verkoudheid.
  • Gebruik je paracetamol incidenteel? Dan mag je 6 tot 8 keer per etmaal (24 uur) een tablet van 500 milligram. Tussen de doseringen moet minimaal 3 tot 4 uur zitten. Binnen een halfuur moet een tablet gaan werken, een zetpil binnen een uur. Bij chronisch gebruik is de maximale dosis per etmaal 6 x 500 milligram.
  • Meerdere weken achter elkaar een hoge dosering paracetamol gebruiken kan zorgen voor schade aan de lever, nieren en/of bloed. Zorg dat je naast paracetamol geen andere pijnstillers slikt, je kunt dan te veel binnenkrijgen.

Ibuprofen

  • Ibuprofen werkt ontstekingsremmend, stilt de pijn en verlaagt koorts. Je kunt het gebruiken bij bijvoorbeeld gewrichtspijn, hoofdpijn, migraine, menstruatieklachten en spierpijn. Ook bij griep en verkoudheid kan ibuprofen werken.
  • Je mag maximaal 6 x 200 milligram of 3 x 400 milligram ibuprofen per dag. Het midden werkt na een half uur tot een uur. De werking houdt acht uur aan. Bij zetpillen werkt het pas na twee tot drie uur, maar houdt de werking ongeveer twaalf uur aan.
  • Bij het gebruik van ibuprofen heb je kans op maag- en darmzweren en bloedingen. Ben je ouder dan 70 jaar en heb je eerder een maag- of darmzweer gehad? Of gebruik je anti-bloedstollingsmedicijnen? Dan heb je een maagbeschermer nodig wanneer je ibuprofen neemt.
  • Pas op met alcohol in combinatie met ibuprofen. Dit kan de kans op maagklachten vergroten.
  • Ook de combinatie met andere medicijnen geeft soms bijwerkingen. Overleg met je arts, apotheek of drogisterij.
  • Het gebruik van ibuprofen kan schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Overleg als je zwanger bent met je huisarts voordat je ibuprofen neemt.

Noot: Dit is een artikel uit november 2017, gecontroleerd door de redactie op 8 juni 2018.

Bron: Radar