Als je besmet raakt met het coronavirus en daarom een pijnstiller nodig hebt, kun je in de eerste plaats beter kiezen voor paracetamol. Niet omdat het alternatief, ibuprofen, de infectie zou kunnen verergeren (daar is namelijk vooralsnog geen bewijs voor) maar omdat ibuprofen meer bijwerkingen kan hebben. 'Maar hoe zit dat als je allergisch bent voor paracetamol?', vroeg iemand aan de redactie van Dokters van Morgen. We leggen het voor aan het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

De Franse minister voor Volksgezondheid twitterde eerder dat het gebruik van ontstekingsremmende middelen, zoals ibuprofen, de infectie met het coronavirus zou kunnen verergeren. Hij raadde daarom aan voor paracetamol te kiezen.

Dokters van Morgen sprak toen met de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), en die lieten beide weten dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor die bewering.

Dokters van Morgen kreeg daarop een berichtje van Ineke, die ons liet weten allergisch te zijn voor paracetamol. 'Is er buiten paracetamol nog een alternatief dat te gebruiken is door ons?'

Die vraag legden we voor aan Ruud Coolen van Brakel van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Coolen van Brakel benadrukt ook dat er geen bewijs is voor de theorie dat NSAID's, pijnstillers met een ontstekingsremmende werking zoals ibuprofen, het ziektebeeld bij een coronavirusbesmetting zouden kunnen verergeren. Hij noemt het 'vooral een theoretisch verhaal gebaseerd op het werkingsmechanisme dat niet bevestigd is'.

Niet heel veel keuze in pijnstillers

Verder zegt Coolen: 'Als het gaat om pijnstillers dan heb je niet zo heel erg veel keuze. Het advies is niet dat middelen zoals ibuprofen niet gebruikt mogen worden. Maar een algemeen advies is niet te geven. Het is afhankelijk van het type pijn, of je echt een paracetamolallergie hebt, want zo'n paracetamolallergie is erg zeldzaam. Het beste advies is om bij paracetamol-intolerantie met je arts/apotheker te overleggen wat in jouw geval de beste optie is.' Mocht je toch ibuprofen gebruiken: lees de bijsluiter grondig. Het middel heeft - net als andere NSAID's - meer bijwerkingen en wisselwerkingen met andere medicijnen dan paracetamol.

Schakel je apotheek in als je ook andere medicijnen neemt, als je twijfelt en als je gezondheidsproblemen hebt zoals maagproblemen, problemen met de lever, nieren en/of hart- en vaatziekten.

Lees alle adviezen omtrent pijnstillers bij Thuisarts.