Lidl riep vorige week de oregano terug van het merk Kania omdat er een te grote hoeveelheid pyrrolizidine alkaloïden (PA's) in zijn aangetroffen. Wat zijn PA's en wanneer kunnen ze schadelijk zijn?

Lidl laat aan Zorgnu weten: 'Bij langdurige inname van meerdere kilo's oregano uit de potjes met houdbaarheidsdatum 6-2022, lotnummers 9158BA en 9158CA en EAN-code 20000400 zou dit mogelijk tot gezondheidsschade kunnen leiden.'

Hoe schadelijk is het?

Hoe schadelijk inname van de stof precies is, hangt af van welke soort PA in het product is gevonden, en in welke hoeveelheid, vertelt het Voedingscentrum aan Zorgnu. Over welke soort stof is gevonden en hoeveel er in de oregano zat, wil Lidl geen duidelijkheid geven.

Wat zijn pyrrolizidine alkaloïden precies?

PA's zijn plantengifstoffen, die kunnen voorkomen in je voeding. Het Voedingscentrum zegt dat PA's kunnen zitten in: kruidenpreparaten, (kruiden)thee en honing. Als je er te veel van binnenkrijgt, kan dat schadelijk zijn voor je gezondheid.

Plantengifstoffen, of pyrrolizidine alkaloïden, komen van nature voor in plantensoorten. Ze worden bijvoorbeeld aangetroffen in jacobskruid. Plantengifstoffen beschermen de plant tegen natuurlijke vijanden. Er zijn meer dan 500 verschillende pyrrolizidine alkaloïden die kunnen voorkomen in meer dan 6.000 plantensoorten.

Het Voedingscentrum adviseert om gevarieerd te eten en te drinken om te voorkomen dat je te veel PA's inneemt. Dan is de kans klein dat je te veel PA's binnenkrijgt die voor (acute) gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

Jonge kinderen en baby's zijn kwetsbaarder voor de gevolgen van PA's door hun lage lichaamsgewicht. Er zijn bovendien gevallen bekend van moeders die tijdens hun zwangerschap kruidenthee of kruidenpreparaten namen die zorgden voor leverschade bij pasgeborenen.

Tips van het Voedingscentrum om de kans op te veel PA's te verkleinen

  1. Eet en drink gevarieerd, zo wordt de kans dat dat je elke dag per ongeluk te veel van dezelfde plantenstof binnenkrijgt;
  2. Wissel thee af met andere dranken, zoals water, gefilterde koffie en zuivel, dan heb je minder kans dat je grote hoeveelheden PA's inneemt. Het Voedingscentrum adviseert om drie koppen zwarte of groene thee per dag te drinken vanwege de positieve gezondheidseffecten;
  3. Geef (kleine) kinderen niet alleen (kruiden)thee maar zorg voor afwisseling met bijvoorbeeld water of zuivel;
  4. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, neem dan uit voorzorg geen kruidenpreparaten of etherische oliën van kruiden. En wissel thee af met andere dranken.