Waar dient oorsmeer voor? Hoe kan het dat de een veel meer oorsmeer aanmaakt dan de ander? Moet je oorsmeer weg laten halen?

Dokters van Morgen spreekt met KNO-arts Dennis Kox.

Waar dient oorsmeer voor?

Kox: 'Oorsmeer is helpt bij de bescherming en reiniging van de gehoorgang. Het oor maakt oorsmeer aan op basis van behoefte'. En het is ook nuttig dat het oor dat doet: het oorsmeer zorgt er namelijk voor dat stof en vuildeeltjes niet direct in de gehoorgang raken. En dat is belangrijk, want, zo legt Kox uit: 'de gehoorgang is heel dun, en die kan sneller ontsteken en geïrriteerd raken'.

Hoe kan het dat de een meer oorsmeer aanmaakt dan de ander?

De mate van oorsmeer verschilt inderdaad per persoon. Kox: 'Ik heb patiënten die iedere twee weken komen om het oorsmeer te laten verwijderen, mensen die een keer per jaar komen, en er zijn ook genoeg mensen die nooit komen.'

De precieze redenen zijn niet bekend. Het kan zijn dat je oor meer oorsmeer aanmaakt als je er met wattenstaafjes, breinaalden of andere voorwerpen in gaat zitten. (Dat kun je dus ook beter niet doen, ook omdat je daarmee je oren kunt beschadigen).

Het kan ook zijn dat je, als je je oren hebt laten uitspuiten, daardoor extra oorsmeer gaat aanmaken. Kox: 'De gehoorgang kan door het uitspuiten wat geïrriteerd raken, waardoor je meer oorsmeer aanmaakt, en uiteindelijk in een vicieuze cirkel belandt.'

Is het nodig om oorsmeer weg te laten halen?

Dat is volgens Kox alleen nodig als het oorsmeer je gehoorgang blokkeert, of als het oorsmeer voor ontstekingen kan gaan zorgen. Overleg met je huisarts als je klachten hebt door oorsmeer.

Wat voor klachten kun je krijgen door oorsmeer?

'Je kunt te maken krijgen met een verminderd gehoor, oorontstekingen, drukgevoel en jeuk', vertelt Kox.

Als je oorsmeer weg wil laten halen, wat kun je dan het beste doen?

Als je klachten hebt door oorsmeer, dan kun je het beste even overleggen met je huisarts.

Kox: 'De huisarts of assistente kan het oor uitspuiten. Als dit niet lukt of niet kan of mag, dan word je doorverwezen naar de KNO-arts die het oor kan uitzuigen of met instrumenten het oor kan schoonmaken. Het belangrijkste verschil hierin is dat het uitspuiten een "blinde" procedure is (de huisarts ziet niet wat hij/zij doet) en de KNO-arts maakt het schoon onder zicht met een microscoop'.

Als je vaak langs de huisarts moet om je oren te laten uitspuiten, kun je volgens Kox overwegen om eens langs de KNO-arts te gaan. Die gebruikt instrumenten die de gehoorgang veel minder irriteren.