Heb je jeuk door een muggenbult? Een kruisje zetten met je nagel, koelen met koud water, en een beetje azijn erop: die adviezen kunnen allemaal helpen, volgens dermatoloog Bing Thio. Hij heeft nóg een tip voor wie veel last heeft van jeuk.

Dit artikel is van juli 2019, door de redactie gecheckt op 4 mei 2020.

Volgens Thio is jeuk eigenlijk niets anders dan een klein elektrisch signaaltje, dat van waar je geprikt wordt, via je ruggenmerg naar je hersenen gaat. Thio: 'Vervolgens krijg je een signaal van je hersenen naar je andere hand, met een krabsignaal.'

De bult die je dan krijgt, is een reactie van je immuunsysteem. En zo'n bult kan behoorlijk jeuken, vertelt Thio.

Heb je erg veel last van de jeuk, dan kun je contact opnemen met de huisarts of dermatoloog. 

Maar je kunt zelf ook wat middeltjes en methodes gebruiken tegen de jeuk, vertelt Thio. Je kunt via je huid veel dingen voelen: jeuk, druk, pijn. Die zaken onderdrukken elkaar: als je jeuk hebt, heb je geen pijn, en als je pijn hebt, heb je geen jeuk.

De jeuk verdoven

Dus als je met je nagel een kruisje zet, voel je druk en een beetje pijn. Koel je de bult, met bijvoorbeeld een raketijsje of een zak diepvriesdoperwten, dan verdoof je de jeuk een beetje. En voor azijn geldt dat het een beetje prikkelend kan werken. De oplossingen werken volgens Thio ongeveer 1 à 2 uur.

Let op bij insectenbeten!

Ben je op vakantie in een land waar muggen ziekten mee kunnen dragen (bijvoorbeeld malaria)? Of vermoed je dat je door een teek gestoken bent?

Dan kun je het beste contact opnemen met een arts. Lees wat te doen als je denkt dat je door een teek gebeten bent. En heb je kleine, rode, jeukende bultjes? Dit kan er aan de hand zijn.