750.000 mensen in Nederland hebben dagelijks last van een vorm van hoofdpijn, bijvoorbeeld van migraine, cluster- of spanningshoofdpijn. Wat zijn de verschillen tussen deze soorten?

  • Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende hoofdpijn. Het is een verzamelnaam voor relatief milde hoofdpijnen die geen duidelijke oorzak hebben. De hoofdpijn komt meestal na een drukke periode. De pijn zit vaak aan beide kanten van het hoofd, in het achterhoofd, en achter in de nek. Het voelt een beetje alsof er een strakgespannend band om het hoofd zit.

  • Migraine

Migraine komt in aanvallen en veroorzaakt hevige of bonzende pijn. De pijn zit meestal aan één kant van het hoofd. Er is nog veel onduidelijk over migraine. Wat we wel weten, is dat tijdens een migraineaanval het brein ontregeld raakt en de pijncentra in de hersenstam worden geprikkeld. Hierdoor raken de hersenvliezen geprikkeld en kunnen ook de bloedvaten licht verwijden. Er zijn verschillende soorten medicijnen, die je kunt onderverdelen in preventieve medicatie en aanvalsmedicatie.

  • Clusterhoofdpijn

Bij een clusterhoofdpijnaanval krijg je een enorme stekende pijn aan één kant van het hoofd, meestal rond het oog. Experts denken dat het een ontregeling is van een deel van de hersenstam. De aanvallen lijken te beginnen in het hersengebied, dat hypothalamus heet. De aanvallen vinden plaats in bepaalde periodes: clusters. De pijn is vaak zo heftig dat de bijnaam van deze hoofdpijn suïcidehoofdpijn is. 

Dokters van Morgen over hoofdpijn

In de uitzending van Dokters van Morgen duiken we in de wereld van hoofdpijn. Welke soorten zijn er, en hoe wordt hoofdpijn bestreden?