Kun je met een neusspoeling griep en verkoudheid voorkomen? Volgens de reclameslogan van Physiomer wel... Radar Radio onderzoekt die claim.

De Physiomer Strong Jet stelt dat je griep en verkoudheid kan voorkomen. Klopt dat wel? KNO-arts Maarten Majoor van het het ziekenhuis de Gelderse Vallei zegt in het radioprogramma: 'Het is niet bewezen en het lijkt mij sterk. Als je verkouden wordt, word je toch wel verkouden. Dat is niet anders als je elke dag je neus spoelt.'

Lees ook: Hoe verhoog ik mijn weerstand?

Schoonmaken met zout water

Volgens Majoor is het wel goed om de neus schoon te spoelen met zout water. Dat geldt vooral voor baby's en kinderen, maar ook voor volwassenen. De arts vertelt dat hij zelf ook fysiologische zoutspoelingen voorschrijft. Zo spoel je alle viezigheid weg. Overigens is doorslikken ook geen ramp: je plast het toch wel weer uit, vertelt hij.

Lees ook: Ik heb griep, wat nu?

Je kunt ook zout water opsnuiven uit een kommetje, of een spuitje zonder naald gebruiken. Of gebruik een Rhinohorn: dat is een gesloten bal met aan weerszijden een tuutje. De ene kant is voor je neus, de andere kant is open.

Meer weten? Luister de uitzending van Radar Radio terug

Bron: Radar Radio