Online winkelen is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Het is gemakkelijk, vaak snel en je doet het wanneer het jou uitkomt. Hoewel de meeste producten, artikelen en voorwerpen weinig risico met zich meebrengen kan dit bij medicijnen anders zijn. Want hoe veilig is het om pillen of andere geneesmiddelen via internet te bestellen?

Nepmedicijnen

Volgens het Ministerie van Volksgezondheid is meer dan de helft van alle bestelde pillen op internet nep. De stoffen die erin horen te zitten kunnen bijvoorbeeld zijn weggelaten waardoor het medicijn niet werkt. Ook kan er juist een andere stof zijn toegevoegd waar bijwerkingen van kunnen optreden. Je kunt dus het beste jouw medicijnen ophalen bij je eigen apotheek. Zo weet je zeker dat ze veilig en betrouwbaar zijn en voldoen aan de wettelijke eisen die zijn gesteld.

Toch via internet bestellen?

Als je ervoor kiest om toch online een geneesmiddel te bestellen, omdat dit bijvoorbeeld wordt gevraagd door je verzekeraar, dan doe je dit het veiligst bij een legale online apotheek. Je kunt deze erkende websites herkennen aan het Europese logo voor internetmedicijnen. Als je op dit logo klikt word je doorgestuurd naar de website www.aanbiedersmedicijnen.nl. Sinds 1 juli 2015 moeten websites die medicijnen verkopen hier aangemeld zijn en vermeld staan op het overzicht van alle online aanbieders van geneesmiddelen.

Om de veiligheid nog extra te controleren kun je de Echt of Nep Quiz van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport raadplegen.

Mijn arts wil mij via internet medicijnen voorschrijven, mag dit?

Het is toegestaan om als arts medicatie voor te schrijven via internet. Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan:

  • De arts en jij moeten een arts-patiëntrelatie hebben.
  • De arts kent jou medicatiegeschiedenis.
  • De arts heeft een betrouwbaar medisch dossier van je tot zijn beschikking.

Bron: Apotheek.nl/Rijksoverheid