Veel mensen brengen te veel tijd in het donker door, meldde Zorg.nu in oktober van dit jaar. Het gevolg kan zijn: een winterdip of winterdepressie. Wat moet je weten over lichttherapie bij een winterdepressie?

Zorg.nu spreekt met klinisch psycholoog Ybe Meesters van het  Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en met Marijke Gordijn van [email protected] Gordijn onderzoekt de 24-uurs ritmes bij de mens, en de effecten van licht op de biologische klok.

Kijk ook de uitzending van Dokters van Morgen: Kom makkelijker in slaap door veel licht overdag

1. Waarom lichttherapie?
'Er zijn verbindingen van het oog naar gebieden in de hersenen die met stemming te maken hebben', legt Gordijn uit. Bij lichttherapie gebruik je lampen om je stemming te verbeteren. Je zit dan voor een speciale lamp die licht uitstraalt, vergelijkbaar met daglicht. De behandeling duurt dertig tot vijftig minuten.

Bij lichttherapie gebruik je lampen met een lichtintensiteit van 10 duizend lux, en met een full-spectrum aan kleuren. Meesters: 'er is geëxperimenteerd met blauw licht, maar dat leidde niet tot betere resultaten.'

'Het is een enorm effectieve therapie', vertelt Gordijn. Zestig tot zeventig procent van de mensen in Nederland knapt na een tot twee weken al op.'

In de middag en avond kan de therapie helpen, maar in de ochtend is-ie het meest effectief. Het tijdstip van de behandeling steekt overigens niet zo nauw als wanneer je de therapie wil gebruiken om je biologische klok te verzetten, dan hangt het namelijk ook erg samen met je eigen ritme en persoonlijke kenmerken. 'Hoewel de meningen daarover verdeeld zijn', vertelt Gordijn. 'De Amerikanen denken juist wel dat het tijdstip ook van belang is voor het verbeteren van de stemming.'

2. Kun je niet net zo goed naar buiten gaan?
'Ik zal mensen altijd adviseren om meer naar buiten te gaan', vertelt Gordijn. 'De lichtintensiteit is buiten vele malen hoger dan binnen.' Op dit moment is het echter pas laat licht. En Meesters legt uit dat mensen met een winterdepressie een grotere slaapbehoefte hebben, soms wel drie tot vier uur meer dan zomers. Het licht buiten zou dan 's morgens kunnen helpen, maar dan moet het wel licht genoeg zijn.  

En als je naar buiten gaat, moet je dan naar boven kijken om voldoende licht te krijgen?
'Nee, dan loop je tegen een lantaarnpaal aan', grapt Meesters. Ook volgens Gordijn is dat niet nodig, alleen door het 'buiten zijn' komt er genoeg licht op je ogen. Maar let wel: dan moet je géén zonnebril dragen! Een gewone bril of contactlenzen dragen maakt volgens Gordijn niet uit.

3. Kun je thuis aan de slag met lichttherapielampen?
Voor je een bestelling plaatst bij een elektronicaketen: het is altijd verstandig met je huisarts te overleggen of lichttherapie voor jou slim is.

Volgens Meesters kan een thuisbehandeling werken voor mensen die last hebben van futloosheid en moeheid door een winterdipje. Maar heb je ook echt last van stemmingswisselingen? Zoek dan een arts die jou kan adviseren. Meesters: 'een depressie is een serieuze aandoening, daar wil je toch ook mensen voor zien.'

Bovendien kan een arts kijken of er sprake is van zogenaamde 'contra-indicaties', zoals oogziektes of recente oogoperaties. En de deskundige kan ook alert zijn op eventuele andere effecten van de therapie. Meesters vertelt dat het in zeldzame gevallen voorkomt dat mensen een manie krijgen van lichttherapie.

Een dokter kan je wellicht ook helpen bij het vinden van een geschikte lamp. En let op, waarschuwt Gordijn, het gaat nadrukkelijk niet om lampen met uv-straling, want dat is juist weer erg slecht voor je ogen. Een bezoekje aan de zonnebank als 'lichttherapie' is dus ook geen goed plan.