Kun je nog een bezoekje brengen aan de huisarts tijdens de coronacrisis? Dokters van Morgen spreekt met Jako Burgers van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Let op: deze informatie is mogelijk verouderd.

Burgers: 'Het draait er allemaal om dat we het doel van de maatregelen van het kabinet snappen. En dat doel is dat de noodzakelijke zorg voor patiënten nog gewoon door kan gaan. Maar we vragen mensen wel om daar goed mee om te gaan. Laat vragen die even kunnen wachten, even wachten. We zien in de meeste huisartspraktijken dat het gros van de patiënten dat ook doet.'

Gezondheidsklachten: wat te doen?

Wat kun je het beste doen als je gezondheidsklachten hebt? Volgens Burgers kun je in de eerste plaats online terecht, en wel bij Thuisarts.nl. Via 'onderwerpen' kun je op verschillende ziektes en aandoeningen zoeken.

Heb je klachten die niet-acuut zijn? Heb je bijvoorbeeld al een tijd lang last van je knie, maar is de pijn niet heftig en acuut? Of stond een controle gepland bij de huisartspraktijk? In veel gevallen is het dan beter je bezoek uit te stellen.

Twijfel je over of je klacht acuut is, of over een controle die al dan niet door moet gaan? Dan kun je telefonisch contact opnemen met de praktijk. De doktersassistent, het eerste aanspreekpunt voor mensen die bellen, kan volgens Burgers vaak door het stellen van een aantal vragen al achterhalen wat noodzakelijk is. 'Zomaar' even langsgaan bij de praktijk ziet Burgers 'liever niet, tenzij het niet anders kan.'

Besmet met het coronavirus, blijf dan thuis

Denk je dat je misschien besmet bent met het coronavirus? Dan krijg je in ieder geval sowieso het dringende verzoek thuis te blijven, om zo te voorkomen dat je mogelijk anderen besmet. In sommige gevallen is het verstandig telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Wanneer dat het geval is, lees je bij Thuisarts.nl. Daar vind je antwoorden op meer vragen, ook wanneer je bijvoorbeeld getest wordt op het coronavirus en wat de klachten kunnen zijn bij een besmetting.

Wil je graag nog telefonisch iemand spreken met vragen over het coronavirus, dan kun je terecht bij het speciale telefoonnummer van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) via: 0800-1351 (dagelijks bereikbaar van 8:00 - 22:00 uur).