Wist je dat je er goed aan doet om af en toe de vaatwasser onder handen te nemen? En: hoe kun je de waterkoker schoonmaken?

Dokters van Morgen spreekt met voedselveiligheidsexpert ir. Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum over hygiëne in de keuken.

Vaatwasser op hoge temperatuur

Volgens Van der Vossen worden vaatwassers nogal eens vergeten als mensen keukenapparatuur gaan schoonmaken. 'Het is goed om ook de vaatwasser af en toe even op hoge temperatuur, zeventig graden, te laten draaien, onder meer tegen de bacteriën die aan de randen kunnen gaan zitten.'

Je kunt daarvoor een speciale machinereiniger gebruiken, maar vaak volstaat schoonmaakazijn ook gewoon. Check voor alle zekerheid wel even de gebruiksaanwijzing van het apparaat.

Controleer ook of de sproeiarmen van de vaatwasser vrij kunnen bewegen, of de filter niet verstopt is en of de rubbers goed schoon zijn, adviseert Van der Vossen.

Waterkoker schoonmaken

De waterkoker schoonmaken is volgens Van der Vossen eenvoudig: gewoon met wat azijn (check wel even in de gebruiksaanwijzing van het apparaat voor je aan de slag gaat of dat voor jouw apparaat kan). Het is dan belangrijk dat de delen waar kalkaanslag zit goed onder het azijn staan. Je kunt dan water toevoegen (de verhouding is 50:50) en dan de waterkoker een nachtje laten staan of even aanzetten (pas op voor 'droogkoken' als je er te weinig water in hebt gedaan).

De koelkast moet je volgens Van der Vossen iedere maand schoonmaken, met een sopje met allesreiniger. Vergeet niet om ook alles grondig te drogen. En het is goed om de vriezer iedere drie maanden even te ontdooien. Niet alleen uit hygiënische overwegingen, maar ook uit milieu-oogpunt. 'Soms sluit de vriezer niet goed meer door alle ijsvorming, en dan kan er veel energie verloren gaan', legt Van der Vossen uit.

Sopje met allesreiniger

Voor de oven en magnetron geldt: als er voedsel in het apparaat terecht is gekomen, maak het toestel dan meteen schoon. Van der Vossen: 'Als er veel 'oud materiaal' blijft liggen, dan kan dat in de oven zwart worden en je kunt het dan misschien lastiger verwijderen.'

Overigens is een sopje met allesreiniger of azijn volgens Van der Vossen vaak voldoende voor schoonmaken in huis en in de keuken. 'Desinfectiemiddelen thuis gebruiken kan ook antibioticaresistentie in de hand werken. Dus dat soort middelen zijn dus niet nodig, tenzij er thuis iemand ziek is', legt ze uit.

Tot slot: Van der Vossen benadrukt dat een stap tijdens het schoonmaken vaak vergeten wordt: zorg ervoor dat je alles na je poetsbeurt ook weer goed droog maakt!