Wat als je medicijnen gebruikt die van levensbelang zijn en door een quotum bij de fabrikant ineens niet meer leverbaar zijn? Het gebeurde Benjamin (17) met epilepsie. Hij is afhankelijk van het medicijn Vimpat en als hij dit medicijn niet neemt krijgt hij heftige aanvallen en kan hij zelfs overlijden.

Consumentenprogramma Radar besteedde op 18 maart aandacht aan het onderwerp. Zorgverzekeraars, de politiek en ook professoren lijken niet op de hoogte te zijn van medicijnquota. Carin Uyl, hoogleraar Evaluatie Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit, vindt dit verontrustend.

De moeder van Benjamin vraagt zich af hoe het kan dat een medicijn ineens niet meer leverbaar is. Dat zit zo: de fabrikant levert een bepaald aantal medicijnen aan een land, op basis van het marktaandeel. De apotheker kan vervolgens een bepaald aantal van deze medicijnen inkopen. Als de medicatie voor de maand op is, kan het zijn dat de groothandel niet meer aan de apotheek kan leveren en jouw medicijn is dan niet meer verkrijgbaar voor die maand.

De fabrikant stelt het quotum, om te zorgen dat groothandels niet kunnen gaan handelen met grote hoeveelheden medicijnen. De Vereniging Innovatieve Medicijnen (VIM) zegt dat er inderdaad sprake is van een verdeling.

'Parallelexport'

Als de medicijnen bij een bepaalde apotheek op zijn, kan deze apotheek bij andere apothekers navragen of het medicijn daar nog beschikbaar is. Pas als er een aantal maanden sprake is van een tekort kan de fabrikant de verhoogde vraag aanpassen. Het quotum is bedoeld om te zorgen dat dat medicijnen niet worden doorverkocht aan het buitenland, omdat daar de prijzen hoger liggen dan in Nederland. Dit heet 'parallelexport'. Het is bij de VIM niet duidelijk of hier ook sprake van is bij het medicijn Vimpat.

Carin Uyl-De Groot, hoogleraar Evaluatie Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit, vindt het verontrustend dat een fabrikant kan bepalen hoeveel medicijnen er aan een land geleverd kunnen worden en hier een limiet aan mag stellen. Uyl-De Groot vindt dat de politiek in beweging moet komen om meer inzicht te krijgen in de parallelimport- en export.

Lees de reactie van UCB Pharma B.V.