Een allergie voor een huisdier zoals een hond, kat of konijn komt vaker voor dan ons lief is. Waar komt die allergische reactie vandaan en wat kun je doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen? 

Heb je last van een verstopte neus of heb je moeite met ademhalen als je bij iemand thuiskomt die een huisdier heeft? Gaat het aaien van een huisdier gepaard met het krijgen van tranende ogen of niesbuien? Deze symptomen kunnen duiden op een allergie voor huisdieren. Als je allergisch bent voor huisdieren treden de klachten voornamelijk op in de slijmvliezen van de neus, ogen en longen, volgens het platform ‘Alles over allergie’.

Misverstand over de oorzaak van huisdierallergie

Vaak wordt er gedacht dat mensen allergisch zijn voor de haren van huisdieren, maar dat is niet het geval. De verspreiding van de haren kan er wel aan bijdragen, volgens Esmeralda Krop, onderzoeker bij de Universiteit Utrecht. ‘Mensen zijn allergisch voor allergenen die huisdieren uitscheiden. Allergenen zijn eiwitten die een allergische reactie bij iemand kunnen opwekken, doordat het immuunsysteem van die persoon erop reageert. Haren zijn geen allergenen, daar zijn haren ook veel te groot voor, maar de allergenen kunnen wel weer op haren geplakt zitten’, aldus Krop. Als je veel rondzwervende losse haren in huis hebt, kan dat dus wel weer bijdragen aan de mate waarin iemand last krijgt van zijn of haar allergie.

Hoe krijg je last van de allergenen?

Volgens Krop kunnen allergenen lang in een huis blijven hangen, vooral het kat-allergeen staat erom bekend dat het zelfs jaren nadat de kat er niet meer is, gevonden kan worden in huis. Het is namelijk een erg sterk allergeen. De allergenen die huisdieren uitscheiden kunnen op verschillende plaatsen gevonden worden. Het komt voor in onder andere speeksel, urine en talgklieren. ‘Wanneer een huisdier bijvoorbeeld zijn of haar vacht likt, komen bepaalde allergenen op de vacht en de huid van het dier terecht. Zo blijven de allergenen dus aan de haren plakken en kunnen de eiwitten, waar mensen allergisch voor zijn, zich verspreiden’, aldus Krop.

‘Huisdieren scheiden allergenen uit op verschillende manieren’, zegt Krop. ‘Als iemand allergisch is kan diegene last krijgen doordat ze het dier aanraken en sommigen krijgen zelfs last als ze al in de buurt komen. Dit komt doordat dieren meerdere soorten allergenen uitscheiden die een allergische reactie kunnen opwekken.’ Niet iedere allergische persoon reageert op dezelfde allergenen die een huisdier uitscheidt. De ene allergische persoon heeft bijvoorbeeld last van een allergeen dat voorkomt in speeksel en de ander voor allergenen in de talgklieren.

Doordat verschillende mensen allergisch kunnen zijn voor verschillende eiwitten, zoals bijvoorbeeld een feromoon-dragend eiwit, een eiwit dat een huisdier niet verspreidt door middel van speeksel, maar via een andere weg, hoeft de verspreiding van haren of schilfers niet per se een rol te spelen als het gaat over hoeveel last iemand krijgt van een huisdier, volgens Krop.

Zo voorkom je de verspreiding van allergenen in huis

Met deze tips kun je voorzorgsmaatregelen nemen voor als jijzelf of iemand in jouw omgeving allergisch is voor huisdieren.

 • Zorg voor gladde vloerbedekking in woon- en slaapkamer. Denk hierbij aan parket, plavuizen, laminaat. Die zijn makkelijker schoon te maken en de allergenen blijven daar niet makkelijk aan vastzitten.
 • Zorg voor zo min mogelijk gestoffeerde meubels.
 • Gebruik een stofzuiger met HEPA-filter. Dit soort filters kunnen meer en kleinere stofdeeltjes vasthouden.
 • Neem gladde oppervlakken regelmatig af met een vochtige doek.
 • Probeer de luchtvochtigheid in huis in het najaar en de winter zo laag mogelijk te houden.
 • Zorg iedere dag voor goede ventilatie van je huis.
 • Houd konijnen, cavia's, hamsters en vogels zoveel mogelijk in hun kooi of buiten.
 • Laat het huisdier niet in de slaapkamer.
 • Borstel je huisdier regelmatig, het liefst buiten. Zo voorkom je de verspreiding van losse haren in je huis.
 • Gebruik een plakroller om losse haren van kleding of meubelen te verwijderen.
 • Was je handen na het aanraken van het huisdier.

Bron: Radar / 'Alles over allergie'