Is elke dag een glas alcohol schadelijk voor je gezondheid? Is rode wijn gezond? En helpt vet eten tegen een kater? Huisarts Wieger van de Kolk vertelt je feiten en fabels over alcohol.

Hoeveel alcohol is slecht voor je?

Hoeveel alcohol is slecht voor je?

Bijna alle volwassenen drinken weleens alcohol. Veel mensen vinden dat lekker, en gezellig. Toch moet je uitkijken met alcohol. Je kunt snel te veel en te vaak gaan drinken. Het is daarom belangrijk dat je weet waarop je moet letten.

Feit of fabel

Elke dag een glas alcohol is niet schadelijk voor mijn gezondheid

Dat lijkt inderdaad zo te zijn. Alhoewel er ook onderzoekers zijn die stellen dat je beter helemaal niet kunt drinken. Het is in ieder geval goed om niet élke dag alcohol te drinken.

Een keer in de week helemaal losgaan, is beter dan elke dag drinken.

Eigenlijk is het allebei niet goed. Maar één keer in de week heel veel drinken is nog veel slechter.

Rode wijn is gezond

Nee, dat klopt eigenlijk niet. Veel mensen denken dat dat wel zo is. Als je rode wijn lekker vindt is het prima om dat te drinken, maar het is niet echt gezond, het bevat nog steeds alcohol.

Vet eten helpt tegen een kater

Niets helpt echt tegen een kater, dus ook vet eten niet.

Het beste medicijn tegen een kater is alcohol

Dat klopt ook niet. Je voelt je misschien tijdelijk even beter, maar uiteindelijk krijg je alleen nog maar meer alcohol in je lichaam.

Wanneer ben ik een probleemdrinker?

Als je door alcohol problemen krijgt met je werk, je relatie of je geld, moet je je af gaan vragen of je niet een probleemdrinker bent. Af en toe gezellig met mensen wat drinken, dat is natuurlijk geen probleem.