71 procent van de cosmetisch artsen geeft aan een patiënt te kennen die ervaring heeft met een complicatie na een cosmetische behandeling door een niet-bevoegde behandelaar. Dat meldde consumentenplatform Radar afgelopen maandag. Hoe weet je zeker dat je een goede cosmetisch arts gevonden hebt?

Zorgnu spreekt met Catharina Meijer, cosmetisch arts bij DermaClinic en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG).

In de eerste plaats benadrukt Meijer: wil je een cosmetische behandeling? Ga dan naar een bevoegd arts, en klop niet aan bij een schoonheidsspecialist of een niet-arts! Radar krijgt onder meer meldingen over complicaties na ingrepen met een hyaluronpen (om de lippen te vullen) en met plasma-energie (om de huid 'strak te trekken').

Kijk de uitzending van Radar terug: Complicaties door onprofessionele cosmetische behandelingen. En lees meer over het onderzoek van Radar en de NVCG: Artsen bezorgd over cosmetisch ingrijpen door onbevoegden.

Tip 1: check niet alleen het BIG-register, maar ook de website van het NVCG
Meijer: 'In het BIG-register zie je of iemand arts is, maar je ziet niet of iemand gespecialiseerd is in cosmetische geneeskunde. Net als bij eerstehulpartsen, verslavingsartsen en jeugdartsen is cosmetisch arts een zogenaamde "profielerkenning" van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Geneeskundedie (KNMG). En die profielherkenning is niet in het BIG-register te zien.' Ga naar de website van de NVCG voor een lijst van erkende cosmetisch artsen.

Meijer zegt wel dat wordt gekeken of beide registers samengevoegd kunnen worden.

Tip 2: Check het BIG-register op extra aantekeningen
Volgens Meijer lopen patiënten het meeste risico bij niet-artsen. Maar wil je een nog uitgebreidere check doen van je mogelijke behandelaar? Dan kan het BIG-register wel weer goed van pas komen. Je kunt daarin namelijk zien of een arts een berisping heeft gehad, legt Meijer uit. De reden van de berisping kun je er overigens niet in terugvinden.

Tip 3: Controleer: staan er namen op de website?
Volgens Meijer is het ook altijd verstandig om goed te controleren of er namen van artsen op de website van de kliniek worden vermeld. Meijer: 'Wij hebben vastgelegd in de reclamenorm dat je op de website aangeeft: welke artsen werken hier, wat is hun achtergrond?'

Vind je die informatie niet online, dan is dat al een indicatie om extra alert te zijn.

Tip 4: Ga niet op de koopjes af!
Lijkt het te mooi om waar te zijn? Wees dan op je hoede! Volgens Meijer kosten kwaliteitseisen nu eenmaal geld. Een goede behandelkamer en correcte nazorg zijn bijvoorbeeld zaken waarbij je je moet realiseren dat je er ook voor moet betalen.

Complicaties na ingreep?

En tot slot: heb je complicaties na een cosmetische ingreep door een niet-bevoegde arts, en wil je die herstellen? Ga dan naar een erkend cosmetisch arts. Een behandeling wordt niet vergoed vanuit je basisverzekering, maar als je aanvullend verzekerd bent kun je kijken of zo'n herstelingreep vergoed wordt. Je kunt ook melding maken van complicaties na een cosmetische ingreep.

Wellicht ten overvloede maar, zo zegt Meijer: 'voorkomen is beter dan genezen!'