Na een aanslag voelt 55 procent van de Nederlanders zich niet bekwaam genoeg om eerste hulp te verlenen. Het Rode Kruis heeft een handleiding opgesteld hoe je eerste hulp moet verlenen na een aanslag. In het geval van een crisissituatie kunnen deze stappen helpen om adequaat te reageren.

Noot: Dit is een artikel uit maart 2017, gecontroleerd door de redactie op 19 april 2018.

Haal diep adem

Diep ademhalen is erg belangrijk. Ook al ervaar je veel stress, je emoties de baas blijven is erg belangrijk. Orden je gedachtes, blijf rustig en denk goed na voordat je actie gaat ondernemen.

Help pas als dat veilig kan

Je mag pas iemand helpen, wanneer je dat veilig kan doen. Is de situatie te gevaarlijk? Dan moet je weggaan van waar je bent. Zo voorkom je dat er nog meer slachtoffers vallen. Waarschuw anderen en verplaats jezelf naar een open plek. Daar bel je 112 en wacht je op veilige afstand op de hulpdiensten. Volg de aanwijzingen van de hulpdiensten op en geef ze de mogelijkheid hun werk te doen.

Het slachtoffer verplaatsen

Is de situatie veilig? Dan kan je beginnen met hulp verlenen! Loopt het slachtoffer kans op extra letsel? Verplaats hem dan. Versleep iemand door de enkels vast te pakken. Dit is de beste manier om te voorkomen dat iemand extra schade oploopt aan de nekwervels.

Bescherm het slachtoffer tegen kou en warmte

Is verplaatsing niet mogelijk? Bescherm het slachtoffer dan tegen kou en warmte. Bij kou kan je een jas of deken gebruiken. Bij warmte kan je een zonnescherm improviseren, dit kan je doen door zelf zo te gaan staan dat je schaduw over het slachtoffer valt. Stel het slachtoffer gerust en beoordeel zijn of haar toestand.

Luidspreker

Als je belt met 112 tijdens het verlenen van eerste hulp dan is het verstandig om je telefoon op de luidspreker te zetten. De persoon aan de telefoon kan je dan van informatie voorzien hoe je het slachtoffer kan helpen. Bovendien heb je op die manier beide handen vrij.

Praktische tips:

-    Beweeg de schouders voorzichtig heen en weer en zie welke reactie het slachtoffer geeft.

-    Stel het slachtoffer de vraag of het mogelijk is om armen en benen te bewegen zonder pijn.

-    Houd tijdens het contact met het slachtoffer rekening met doofheid die kan zijn opgetreden na een explosie.

Fragment gemist: stop de bloeding

Eerder besteedde Zorg.nu aandacht aan hoe je als burger mensenlevens kan redden door levensbedreigende bloedingen te stoppen. Bekijk het fragment hier.

Bron: Rode Kruis