Boodschappenlijstjes, de naam van die nieuwe collega of je vele wachtwoorden.. Voor de meesten blijkt het lastig om alles snel en feilloos te onthouden. Frustrerend toch?! Echter, we zijn allemaal in staat om in korte tijd een supergeheugen te ontwikkelen, zegt hersenwetenschapper en geheugenkampioen Boris Konrad. In Dokters van Morgen legt hij uit dat we allemaal al beschikken over zo'n supergeheugen. We moeten alleen weten hoe we er optimaal gebruik van kunnen maken. We vertellen je een simpele methode waarmee je nooit meer boodschappenbriefjes hoeft te maken (en uiteindelijk ook geheugenkampioen kunt worden).

Lijstjes met woorden zijn voor ons moeilijk te onthouden omdat ze geen houvast bieden. Aan de andere kant is ons brein bijzonder goed in het onthouden van routes. Een route door de stad, door je huis, of zelfs binnen een kamer. Als we onze ogen dicht doen, kost het ons weinig moeite om in gedachten door ons eigen huis te dwalen. We zien alle ruimtes inclusief alle opvallende details in die ruimtes. Precies hiervan maakt het geheugenpaleis ook gebruik. Een 2000 jaar oude methode die onder andere door officieren werd gebruikt om de namen van al hun soldaten te onthouden; meer dan 15.000! Vooral voor het 'stampen van lijstjes' is dit een bijzonder effectieve methode.

Met emotie is alles beter te onthouden

Een dag die verloopt zoals alle andere dagen zullen we snel vergeten. Maar momenten waarop we heel bang, verbaasd of gelukkig waren kunnen we ons soms wel ons hele leven tot in elk detail herinneren. Van dit principe maken ook geheugenkampioenen gebruik; hoe meer emotie een beeld oproept, hoe makkelijker we het onthouden. Het woord 'courgette' is snel weer vergeten. Maar het beeld van een dansende reuze courgette die op je voordeur staat te kloppen zal ons lang bijblijven.

Geheugenpaleis maken: probeer het zelf

Hoe ga je hier zelf mee aan de slag:

1. Bouw in gedachten je geheugenpaleis

  • Neem een ruimte die je heel goed kent; bijvoorbeeld je eigen huis.
  • Bedenk een vast route door dit huis. Van de voordeur, naar de gang, naar de woonkamer, keuken, enz.
  • Neem in elke ruimte een aantal vaste plekken. Bijvoorbeeld de kapstok in de gang, de bank in de kamer en de waterkoker in de keuken. Dit worden de loci genoemd. De plekken waar je bijvoorbeeld de producten van de boodschappenlijstje 'neer kan leggen'.

2. Neem het lijstje dat je wilt onthouden

  • Denk in beelden. Een boodschappenlijstje bevat fysieke producten, dus is daarmee een gemakkelijk begin. Voor getallen, speelkaarten of gezichten is wat extra oefening en creativiteit nodig.
  • Plaats elk beeld op een door jouw bedachte locatie.
  • Breng de beelden tot leven en voeg emotie aan de beelden toe. Hoe grappiger, grotesker of enger, des te gemakkelijker je het zult onthouden. Maak er gerust een klein verhaaltje van.

3. Herhaal

Loop in gedachten nog eens door je geheugenpaleis. Je ziet alle beelden op de juist plek voorbij komen inclusief het verhaaltje dat je erbij hebt bedacht. Doe dit een paar keer en je zult dit lijstje niet snel meer vergeten.

Een voorbeeldlijstje:

Probeer dit nu zelf voor een willekeurig lijstje van 10 boodschappen: eieren, tarwebloem, citroenen, waspoeder, broccoli,  pijnboompitten, braadworst, wc-papier, shampoo, en yoghurt.

Met het geheugenpaleis zou dat kunnen worden:

Ik sta voor de deur van mijn huis, daar wordt mijn weg geblokkeerd door een enorme kip die aan de lopende band eieren legt. Ik duw haar aan de kant maar bij het opendoen van de deur stroomt er een lawine aan tarwebloem over me heen. Happend naar adem veeg ik het meel uit mijn ogen en zie in de gang een mand citroenen. Ik neem een hap en proef de zure smaak..  Enzovoort.

En hoe kan ik dan lange reeksen van getallen onthouden?

Als je het eenmaal onder de knie hebt, blijkt het beeldende boodschappenlijstje relatief makkelijk. Het onthouden van getallen in een telefoonnummer is iets ingewikkelder, maar na enige oefening ook goed te doen. De truc hierbij is dat we van abstracte getallen, concrete beelden gaan maken. Nul lijkt op een bal, de 6 zou je kunnen zien als een dikke buik en de 8 is een sneeuwpop… zo is ook een 'verhaaltje' te bedenken voor een telefoonnummer dat begin met 0688.

Kun je met deze technieken alles oplossen?

Nee, zeker niet, zegt Boris. 'Ook ik vergeet nog wel eens waar mijn sleutels liggen. Zeker als je dit achteloos doet. Je hersenen hebben niet de kans gekregen om dit te onthouden. Maar onderzoek toont aan dat mensen die structureel met geheugentraining aan de slag gaan, in het dagelijks leven over het algemeen veel efficiënter kunnen onthouden en dat er ook fysiek iets in de hersenen veranderd. Daarom is het voor Boris veel meer dan alleen een spelletje. Komende jaren willen ze onderzoeken of geheugentraining als 'medicijn' tegen dementie kan worden ingezet.'

Bekijk de hele uitzending van Dokters van Morgen over het geheugen.