Het is belangrijk om medicijnen op de goede manier te bewaren. Niet elk medicijn moet op dezelfde plek en op dezelfde temperatuur worden bewaard, waardoor er wat extra aandacht is vereist.

Lees de informatie op het etiket en in de bijsluiter goed

Vaak staat er een duidelijk bewaaradvies op het etiket. Ook hebben alle medicijnen in Nederland een bijsluiter met vrijwel altijd een bewaaradvies. Als er geen advies op het etiket of in de bijsluiter staat, kun je ervan uitgaan dat het medicijn op kamertemperatuur moet worden bewaard. 

Bewaar medicijnen altijd in de originele verpakking

Om verwarring te voorkomen is het belangrijk om medicijnen altijd in de originele verpakking te bewaren. Zo weet je zeker dat je de juiste bijsluiter en houdbaarheidsdatum bij het juiste medicijn gebruikt.

Bewaar alle medicijnen op een vaste plek 

Zorg voor een vaste bewaarplek van je medicijnen. Dit moet een droge ruimte zijn, dus liever niet de badkamer. Het voordeel van een vaste plek is dat je een goed overzicht hebt van wat er allemaal in huis is. Op die manier blijven er geen oude medicijnen liggen en schaf je ook niets onnodig aan.

Je medicijnkastje: wat kan er weg en wat mag blijven?

Bewaar indien nodig in de koelkast

Sommige medicijnen kun je niet op een vaste plek bewaren, omdat ze in de koelkast moeten worden bewaard. Zorg dat ze op de koudste plek in de koelkast liggen. Dit is bij een koelkast met vriesvak de plank onder het vriesvak. Een koelkast zonder is boven de groentebak het koelst. Bewaar medicatie achterin de koelkast, hier is het kouder dan voorin. Leg medicijnen niet in de vriezer of het vriesvak.

Zorg ervoor dat kinderen er niet bij kunnen 

Het is belangrijk dat kinderen niet in de buurt van de medicijnen kunnen komen. In de koelkast kunnen ze bijvoorbeeld beter in een losse bak worden gelegd. Kinderen kunnen ernstig ziek worden van het 'snoepen' van medicatie. Gebeurt dit per ongeluk wel? Waarschuw direct de huisarts! 

Let goed op de houdbaarheid 

Een fabrikant is verplicht om de houdbaarheid van een medicijn te vermelden op het etiket. Let op: de datum geldt voor een onaangebroken verpakking. Per medicijn is het verschillend hoe lang het bewaard kan worden als het wel aangebroken is. Het is daarom raadzaam om voor informatie over de bewaartermijn je huisarts te bellen.

Bron: KNMP