Krijg je van bepaalde voedingsmiddelen een slechte adem? Betekent een slechte adem dat je niet goed poetst? En helpt mondwater? Huisarts Wieger van de Kolk vertelt je feiten en fabels over een slechte adem.

Zorg.nu: slechte adem

Wat is een slechte adem?

Een slechte adem wordt veroorzaakt door bacteriën in je mond. Deze bacteriën bevinden zich tussen je tanden en kiezen en in de aanslag op je tong. Ook roken en alcohol kunnen zorgen voor een slechte adem. Een slechte adem kan je onzeker maken. Gelukkig heeft maar 1 op de 5 mensen blijvend last van een slechte adem.

Feit of fabel

Een slechte adem wordt veroorzaakt door bacteriën

Ja, dat is een feit. De bacteriën zetten etensresten die zich tussen je tanden bevinden om in vies ruikende gassen. Dit zijn dezelfde gassen die bijvoorbeeld vrijkomen bij rottende eieren.

Een slechte adem komt door bepaalde voedingsmiddelen

Nee, dit is eigenlijk een fabel. Het is natuurlijk wel zo dat als je net knoflook of ui hebt gegeten, je adem minder fris ruikt. Maar voedingsmiddelen zijn niet de oorzaak van een blijvend slechte adem.

Een slechte adem kan ook een oorzaak van een aandoening zijn

Ja dat klopt wel, maar dat is wel zeldzaam. Zo kunnen mensen met suikerziekte, die veel te hoge bloedsuikers hebben, een bepaalde lucht in hun adem hebben, de zogenaamde 'acetonlucht'.

Als ik een slechte adem heb, betekent dat dat ik niet goed poets

Dat hoeft niet, maar het kan wel. Een goede mondhygiëne is erg belangrijk. Als je twijfelt of je goed poetst, maak dan een afspraak bij de tandarts of de mondhygiënist.

Mondwater is slechts een tijdelijke oplossing voor een slechte adem

Ja, dat lijkt inderdaad zo te zijn. Er is nooit een onderzoek geweest waaruit blijkt dat mondwater blijvend een slechte adem vermindert. Het kan wel de slechte lucht een tijdje maskeren.

Aan een slechte adem kun je niets doen

Gelukkig is dat voor bijna niemand waar. Zorg voor een goede mondhygiëne, rook niet en drink liever geen alcohol.

Hoe controleer je jezelf op een schone adem?

Ja, dat kan eigenlijk niet. Als je je onzeker voelt of twijfelt of je adem niet fris ruikt, vraag dan een keer aan iemand die je vertrouwt om eraan te ruiken. Gelukkig valt het vaak mee.