Hoe kies je methode voor anticonceptie die voor jou het beste is? Dokters van Morgen spreekt met Olga Loeber, arts seksuele gezondheid en werkzaam geweest bij het Rutgershuis Oost.

Je hebt verschillende voorbehoedsmiddelen. Bekende anticonceptiemiddelen zijn: de pil, het spiraaltje en het condoom. Bij sommige middelen, zoals de pil, wordt gebruik gemaakt van hormonen. Welk middel bij jou past is afhankelijk van wat jij belangrijk vindt: je kunt hierover overleggen met je huisarts.

Wat moet je jezelf afvragen?

'Je hebt altijd een aantal afwegingen in de keuze voor anticonceptie', vertelt Loeber. 'Wat vind je belangrijk in het leven? Hoe sta je tegenover menstruatie, heb je op dit moment ergens last van?'

De voordelen van de anticonceptiepil? De pil is betrouwbaar, en je kunt zelf je menstruatie een beetje in de hand houden, vertelt Loeber. 'Een nadeel is dat je 'm kunt vergeten. Dat betekent dat-ie onbetrouwbaarder kan worden. Oftewel: je moet er iedere dag aan denken'.

Niet iedere dag aan anticonceptie denken?

Bij een spiraaltje, een met of zonder hormonen, hoeft dat niet. Als die eenmaal goed geplaatst is, heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar. Dat is voor veel vrouwen een groot voordeel, ziet Loeber. Een nadeel is weer dat je eigenlijk geen invloed hebt op je menstruatie. En volgens Loeber geldt dat in het bijzonder voor de koperspiraal. 'Dan houd je je eigen cyclus, waarbij het bloedverlies door het koperspiraaltje ook nog eens wat heftiger kan worden' Hoewel je eigen cyclus behouden voor sommige vrouwen juist weer een fijn idee is.

Gebruik je alleen een condoom? 'Als je daar heel goed mee omgaat, en je bent zorgvuldig, en je gebruikt 'm altijd, dan is het best een betrouwbare anticonceptiemethode', vertelt Loeber. 'Maar je moet niet denken, ik ben nu in mijn veilige periode, dus het kan wel zonder. Dat is waar de meeste mensen de fout in gaan'.

Andere opties

Je kunt ook kiezen voor andere opties, die in Nederland minder vaak worden gebruikt: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister. Ook die hebben voor- en nadelen.

Loeber heeft vaak vrouwen gesproken die zwanger zijn geraakt zonder dat zij dat wilden. 'Je kunt dat eigenlijk zien als mislukte vorm van anticonceptie. En daarom is het juist zo belangrijk om er de tijd voor te nemen te bekijken wat voor jou goed voelt'.