Hoor je weleens van mensen in je omgeving dat je niet zo fris uit je mond ruikt? Dat kan zo z’n verklaring hebben. Je hebt bijvoorbeeld een avond veel alcohol gedronken en daarna een vette hap genuttigd. Niet gek dat de dag later je adem niet naar pepermunt ruikt! Iedereen heeft dus wel eens een dag waarop de geur uit de mond wat minder prettig is. Geen reden tot paniek. Komt het vaker voor dat je adem niet zo lekker ruikt? Lees dan hieronder hoe dat kan en wat je ertegen kan doen.

Wat kan de oorzaak zijn van je slechte adem?

 • Je besteedt weinig aandacht aan je mondhygiëne. Er blijven bacteriën op je tong achter doordat je dat niet goed genoeg verwijdert.
 • Verschillende ontstekingen in de mond. Denk aan een mondslijmvliesontsteking, een tandvleesontsteking of een ontsteking van de bijholten of neuspoliepen.
 • Je eet erg kruidig en je maakt veel gebruik van specerijen, knoflook en uien in je maaltijden.
 • In de slokdarm ontstaat een Zenker divertekel. Dit is een uitstulping in de vorm van een zakje. Als bij het doorslikken hier etensresten in achterblijven dan kunnen die gaan rotten.
 • Tussen de slokdarm en de maag zit een sluitspiertje. Als dit sluitspiertje niet goed functioneert dan kan vanuit de maag vieze lucht ontsnappen. Bij mensen met een middenrifsbreuk kan dit bijvoorbeeld een probleem zijn. Roken kan de werking van het sluitspiertje verslappen.
 • Bij het verteren van voedsel komt gas vrij. Ontlasting dat niet goed weg kan komen in de darmen kan gaan vastzitten. Door het inwerken van de bacteriën in de darm kan ontlasting gaan gisten. Dit resulteert in extra gasvorming. Via de longen wordt gas dat door de wand van de darm in de bloedbaan wordt opgenomen, uitgeademd. Dat veroorzaakt dan een slechte adem. 
 • Je bent aan het lijnen of je volgt een streng dieet.

Hoe kom ik af van mijn slechte adem?

 • Besteed meer aandacht aan je mondhygiëne. Schaf flosdraad en een tongschraper aan of doe mondspoelingen. Zit er alcohol in je mondspoeling? Pas dan op: het mondslijmvlies kan bij veelvoudig gebruik gaan beschadigen.
 • Hanteer een gezonde leefstijl. Drink elke dag op z’n minst anderhalf tot twee liter vocht en eet gevarieerd en vezelrijk.
 • Bij het opstaan drink je gelijk een glas water.
 • Het geeft maar een tijdelijk effect, maar maak gebruik van kauwgom, spray of snoepjes die je een frisse adem bezorgen.

Blijf je last houden van een slechte adem ondanks dat je bovenstaande tips hebt toegepast? Sommige ziekenhuizen en tandartsen hebben een halitose-spreekuur. Hierin kan je terecht met al je vragen over je slechte adem. Je kan er ook voor kiezen om naar je huisarts te gaan, die je weer kan doorsturen naar een specialist als een KNO-arts of een MDL-arts.

Bron: Maag Lever Darm Stichting