Iedereen met milde klachten kan zich vanaf 1 juni laten testen op het coronavirus. Kun je er via zo'n test ook achterkomen of je besmet bent geweest? En hoe gaat zo'n 'onderzoekje' in zijn werk?

In Nederland zijn er ruim tachtig locaties waar mensen vanaf 1 juni terecht kunnen voor een coronatest. Wat moet je weten over de test? De Rijksoverheid geeft antwoord op de vragen.

Dit artikel is op 1 juni bijgewerkt met nieuwe informatie.

Wie kan zich laten testen op het coronavirus?

Als je last hebt van milde klachten, zoals hoesten, neusverkoudheid, koorts, en verlies van reuk of smaak, kun je je laten testen. Je moet voorafgaand aan de test wel telefonisch contact zoeken met de GGD om een afspraak te maken. Het telefoonnummer is: 0800-1202.

Let op: heb je zware klachten, of hoor je tot de risicogroep? Dan geldt dat je telefonisch contact moet zoeken met je (huis)arts of met de spoedeisende hulp.

Het RIVM zegt daarover: 'Je belt de huisarts als je zieker wordt, of als je medische hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld als je hoge koorts krijgt of moeilijk ademt. Ga niet naar de huisarts of het ziekenhuis toe, maar bel de huisarts.'

Testen zonder klachten heeft volgens de Rijksoverheid geen zin.

Kun je 'zomaar' langsgaan bij een testlocatie?

Nee, je zult een afspraak moeten maken via:  0800-1202. Het nummer is dan zeven dagen per week, van 08:00 uur tot 20:00 uur bereikbaar.

In het telefoongesprek worden een aantal vragen gesteld, en je moet je BSN-nummer doorgeven voor identificatie. De overheid zegt dat het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, 'in principe de volgende dag'.

Hoe gaat de test in zijn werk?

Met een wattenstaafje wordt keel- en/of neusslijm afgenomen. Het monster van dat slijm wordt naar een laboratorium gestuurd. Onderzoekers daar kunnen uit het genetisch materiaal van het virus opmaken of je besmet bent. Zo'n onderzoek heet een microbiologische test.

Kun je met de test ook zien of je besmet bent geweest met het coronavirus?

Nee, dat kan niet. Met een bloedtest, een serologische test, kun je checken of er antistoffen in het bloed zitten. Daaraan kun je zien of iemand het virus heeft gehad. De Rijksoverheid zegt nog te onderzoeken of deze tests betrouwbaar zijn. Ze zouden namelijk ook een gevoel van schijnveiligheid kunnen geven.