51 procent van de kankerpatiënten heeft niet nagedacht over welk ziekenhuis het meest geschikt is voor de behandeling van hun vorm van kanker, meldde het Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) dinsdag. Hoe zorg je ervoor dat je die keuze goed maakt?

Ben je al in behandeling voor kanker bij een ziekenhuis, of is net kanker bij jou vastgesteld? In beide gevallen is het slim om je te bedenken of je in het goede ziekenhuis terecht komt of terecht bent gekomen.

Worden je vragen niet goed beantwoord? Heb je het gevoel dat je beter naar een gespecialiseerdere arts kunt gaan? Je kunt altijd een second opinion aanvragen, zowel over de diagnose als voor de behandeling. Dit zijn verder tips van het NFK:

  1. Je kunt contact opnemen met de patiëntenorganisatie die zich inzet voor patiënten met jouw vorm van kanker, bij het NFK vind je een lijst met organisaties;
  2. Vraag eerlijk aan je behandelaar: hoeveel expertise hebben jullie op dit gebied? Zijn er ziekenhuizen gespecialiseerder? Of je vervolgens een eerlijk antwoord krijgt, hangt erg af van de arts en het ziekenhuis, vertelt het NFK. 'Soms sturen artsen meteen door, maar helaas niet altijd.' Waar dat aan ligt? Dat is speculeren, vindt het NFK, daar heeft de organisatie geen onderzoek naar gedaan. Het kan prestige zijn, en: 'de ontwikkelingen in de oncologie gaan ook heel snel. Je ziet dat teams en artsen die zich specialiseren, weten hoe ingewikkeld het kan zijn. Soms lijkt het alsof artsen die zich minder specialiseren, niet meer goed in de gaten hebben hoe ingewikkeld het is. En misschien ook niet in de gaten hebben dat ze niet meer naar de laatste inzichten handelen';
  3. Je kunt je zorgverzekeraar ook bellen en om advies vragen;
  4. Je kunt ook ondersteuning vragen aan je huisarts, hoewel die ook vaak niet iets kan zeggen over waar de expertise zit bij ziekenhuizen. Maar die kan je wel coachen bij je zoektocht.