Tijdens printen of kopiëren kan door het gebruik van een toner fijnstof ontstaan. Hierdoor kunnen mensen gezondheidsklachten krijgen, beter bekend als de tonerziekte. In 2007 bleek uit Australisch onderzoek dat fijnstof die vrijkomt even schadelijk is als roken. Is het nog steeds gevaarlijk om te printen of kopiëren?

Fijnstof zijn kleine deeltjes die ontstaan tijdens verbranding. Het komt van nature voor, maar zo’n 80 procent veroorzaakt de mens zelf. Bijvoorbeeld door autorijden, koken en door te printen. Tijdens printen met een laserprinter of tijdens het kopiëren komt (ultra)fijnstof vrij. Hoeveel hiervan vrijkomt ligt aan je printer, het papier en de inkt die je gebruikt.

Een toner is een inktreservoir dat kleurpigment, koolzwart, harsdeeltjes en magnetiseerbare metaaloxiden bevat. Een toner is dus geen inkt, maar fijne poeder van plastic en pigment. Tijdens printen of kopiëren wordt de toner verhit naar tweehonderd graden. De kleine deeltjes in de poeder smelten en kunnen tijdens het printen vrijkomen als fijnstof. Dat kan schadelijk voor je gezondheid zijn.

Lees ook: Wat is fijnstof?

Printen slechter dan roken?

Fijnstof die tijdens het printen met toner vrijkomt zou volgens Australisch onderzoek uit 2007 even schadelijk zijn als het inademen van sigarettenrook. Rond diezelfde tijd zijn verschillende soortgelijke onderzoeken gedaan die aantoonden dat de toner schadelijk is. Destijds werden al kanttekeningen geplaats bij deze onderzoeken. Toners bevatten inderdaad schadelijke stoffen, maar de onderzoeken zouden gebaseerd zijn op een abnormaal gebruik.

Volgens Arbo Online zijn er maar erg weinig gevallen in Nederland van mensen die ziek worden door blootstelling aan tonerstof. Werk je in een normale kantoorsetting? Dan is de kans erg klein dat je last krijgt van klachten door te printen of kopiëren.

Recente wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat er geen tot nauwelijks gezondheidseffecten ontstaan door toner te gebruiken. Deze onderzoeken zijn gebaseerd op normaal gebruik van printers en kopieerapparaten.

Risicogroep

Als je tijdens je werk langdurig wordt blootgesteld aan hoge concentraties tonerstof behoor je tot de risicogroep. Denk hierbij aan werknemers die onderhoud verrichten aan printers. Het fijnstof kan leiden tot een allergische reactie waardoor je last kan krijgen van geïrriteerde luchtwegen, huidproblemen of tranende ogen.

Lees ook: 'Overheid doet onvoldoende tegen fijnstof'

Gebruik uit voorzorg toner en papier die zijn voorzien van een milieukeurmerk en lees de aanwezige informatie over het product. Vraag bij de leverancier naar de plaatsings- onderhouds- en veiligheidsvoorschriften van het apparaat en volg deze adviezen. Zorg dat de apparaten op een plek staan met voldoende ventilatie.

Andere printers

Laserprinters en kopieerapparaten gebruiken toners. Inkjetprinters gebruiken vloeibare inkt. Daardoor ontstaat geen fijnstof, maar vanwege de oplosmiddelen in de inkt is het toch verstandig om goed te ventileren.

Bronnen: Arbo Online / Elsevier / Critical Reviews In Toxicology / Luchtreinigeradvies