Het RIVM heeft voor meerdere regio's in Nederland het hitteplan geactiveerd. Een van de adviezen is zoveel mogelijk in de schaduw te blijven, maar zelfs dat is soms niet genoeg om het koel te krijgen. Ventilatoren vormen normaal gesproken een prima oplossing tegen de hitte, maar in deze tijd zitten er haken en ogen aan.

Er wordt veel gespeculeerd over en onderzoek gedaan naar hoe het coronavirus zich verspreidt. Een van de aannemelijke theorieën is verspreiding door de lucht. Je zou kunnen concluderen dat het in dat geval risicovol kan zijn om in een grote groep mensen ventilatoren aan te zetten. Zo stellig is het RIVM nog niet. 'Het is nog niet duidelijk of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd om enkel ventilatoren te gebruiken in gemeenschappelijke ruimten als er geen andere verkoeling mogelijk is', zegt het RIVM op haar website. 

Het RIVM zet dan ook in op natuurlijke ventilatie en goed onderhouden airconditioning. Ook is het van belang om, indien er wél gebruikgemaakt wordt van een ventilator, de luchtstroom van de ventilator niet direct van een persoon naar de andere te laten gaan.

Is een ventilator thuis geen probleem?

Thuis kun je gewoon een ventilator gebruiken ter verkoeling. Tip: plaats, indien mogelijk, een bevroren waterflesje voor de ventilator voor meer verkoeling! Dit is uiteraard afhankelijk van het type ventilator. Met een toren- of kolomventilator is het makkelijker om er een bevroren waterflesje voor te plaatsen. 'Continue ventilatie, 24 uur per dag, is belangrijk voor het verversen van de lucht en draagt bij aan een prettig en gezond binnenklimaat, ook nu met het coronavirus', aldus het RIVM.

Ook het Rode Kruis roept op tot waakzaamheid

Het Rode Kruis vraagt mensen met het oog op de voorspelde warmte goed na te denken over het gebruik van een ventilator. De hulporganisatie volgt daarmee de adviezen van het RIVM:

  • Thuis kan een ventilator prima
  • Gebruik een ventilator alleen in gemeenschappelijke ruimten als er geen andere koelingsmogelijkheden zijn. En dan het liefst in combinatie met het naar binnen blazen van verse lucht.

'Kwetsbare ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht moeten extra alert zijn. Zij zijn vatbaarder voor hitte, maar lopen ook risico om ernstig ziek te worden als ze corona krijgen. In deze tijd, waarin opgeroepen wordt drukte te vermijden, willen we mensen waarschuwen om goed na te denken waar ze verkoeling zoeken en hoe', zegt Yvonne Breedijk, projectleider hitte bij het Rode Kruis.

'Risicogroepen moeten uit voorzorg openbare ruimtes vermijden'

Het Rode Kruis raadt risicogroepen aan uit voorzorg de openbare ruimtes zoveel mogelijk te vermijden als er een ventilator aan staat. De hulporganisatie hoopt ook dat iedereen extra goed op elkaar let bij hitte. 'Juist nu we uit zorg voor elkaar fysieke afstand tot elkaar houden, is het belangrijk om oog te houden voor mogelijke risico's. Ga na of de ander echt genoeg drinkt, het huis niet te warm wordt en bied eventueel hulp aan tijdens hitte om mensen te ontlasten, zoals door het doen van boodschappen', legt Breedijk uit.


Bron: Radar / RIVM / Rode Kruis