Dat je met kleine kinderen moet oppassen met giftige stoffen als terpentine, bleekwater en medicijnen, weet iedereen wel. Maar er zijn meer (onverwachte) gevaren.

Stoffen zoals lampenolie, allesreiniger en vaatwasmiddel zijn gevaarlijk voor kinderen. Ook sterke drank, sigaretten, shampoo, insectenverdelgers, make-up, vitaminepillen, nagellakremover en planten kunnen giftig zijn. De meeste vergiftingsongevallen gebeuren met jonge kinderen en in en rondom het huis. Vergiftigingen komen het vaakst voor bij kinderen die tussen de twee en vijf jaar oud zijn. Jaarlijks nemen ziekenhuizen in Nederland ongeveer tweeduizend kinderen met een vergiftiging op. Reden genoeg om je huis eens extra te checken op de aanwezigheid van giftige potentiële gifbronnen.

Een lust voor het oog

Schoonmaakmiddelen, vaatwasblokjes: ze zitten allemaal in vrolijke verpakkingen. Dit is natuurlijk aantrekkelijk voor kinderen. Berg schoonmaakmiddelen daarom altijd goed op, ook als je aan het schoonmaken bent. Dit geldt eveneens voor de emmer met sop; zet die hoog als je aan het schoonmaken bent. Bewaar giftige producten altijd in de originele verpakking. Zo voorkom je verwarring en onnodige ongelukken.

Giftige planten

Wat betreft planten: zorg dat je de planten in en om je huis kent en dat je weet of deze giftig zijn. Leer kinderen al jong dat ze niet zomaar van planten kunnen eten. Ga door de knieën en bekijk je woning op kinderooghoogte. Wil je weten welke planten giftig of schadelijk zijn? Bekijk dan deze lijst.

Wat zijn de symptomen van vergiftiging?

De klachten verschillen afhankelijk van welke stof je kind heeft ingenomen. Eventuele symptomen zijn:

  • Bewusteloosheid
  • Jeuk
  • Plotseling ziek zijn
  • Moeite met ademhalen en slikken
  • Blaren op de lippen
  • Rode huid
  • Wazig zien
  • Pijn in de maag en darmen
  • Moeite met ademhalen
  • Verwardheid

Wat moet je doen?

Het is belangrijk om erachter te komen wat een kind heeft ingenomen. Neem de verpakking van het gif mee als je naar de huisarts of ziekenhuis gaat.

Als je kind uitgebreide wonden heeft, suf, bewusteloos of benauwd is bel dan meteen 1-1-2. Volg het advies van de 112-medewerker. Is er geen sprake van de bovenstaande klachten? Bel dan je huisarts of de huisartsenpost.

Reageert een kind niet meer op aanspreken, schouders schudden en heeft hij of zij geen normale ademhaling? Start dan met reanimatie.

Laat het slachtoffer zijn mond spoelen als hij of zij daartoe in staat is.

Vanwege de kans op overgeven is het verstandig om je kind in een stabiele zijligging te leggen in geval van slapen of bewusteloosheid.

Noot: Dit is een artikel uit september 2016, gecontroleerd en aangepast door de redactie op 10 april 2019.

Bron: Radar/ Speeltuinwerk Groningen / VeiligheidNL / Rode Kruis / Ouders van nu