Doe jij mee aan Dry January, of de Nederlandse variant, 'IkPas', waarbij je in de maand januari geen alcohol drinkt? Het Trimbos-instituut geeft je tips om de maand goed door te komen!

De belangrijkste tip komt misschien wat laat, omdat de maand januari al even is begonnen: volgens Leonie Kamps van het Trimbos-instituut is het verstandig om je goed voor te bereiden, voor je (even) stopt met alcohol.

'Bedenk: waar doe je het voor?'

'Denk na: wat zijn de voordelen van het stoppen, wat zijn de nadelen van alcohol?', legt het Kamps uit. 'Bedenk, kortom: waar doe je het voor?' Het helpt soms om een beloning voor jezelf te bedenken, en die ook te visualiseren. Maak er bijvoorbeeld een foto van, en hang die op bij je bureau.'

Het is ook slim om van te voren te bedenken wat de moeilijke momenten kunnen worden, en hoe je daarmee om kunt gaan. 'Is dat moeilijke moment bijvoorbeeld op vrijdag om vijf uur, als je vindt dat je wel een drankje verdient om lekker te ontspannen? Bedenk dan hoe je daarmee omgaat, je kunt kijken of er meer mensen zijn die niet drinken, die je kunnen supporten. Het is ook altijd goed om even uit te spreken: ik heb het nu moeilijk. Vaak gaat het dan na een tijdje vanzelf beter.'

Wat doe je bij stress? En als iemand je een biertje in de hand drukt?

Merk je dat je alcohol gaat drinken als je stress hebt? Bekijk dan wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat die spanning een beetje weggaat. Dat verschilt van persoon tot persoon. Suggesties van Kamps: 'Maak een mooie wandeling, ga lekker koken, bel een vriend(in) op'.

Bedenk ook wat je doet als je in de kroeg staat en iemand drukt je een biertje in de hand. 'Visualiseer van te voren wat je dan gaat doen', tipt Kamps. En: als je het écht lastig vindt kan het helpen om evenementen waarbij alcohol gedronken wordt in de eerste weken dat je bent gestopt met alcohol even te skippen.

Sandy stopte, en dat bevalt goed

Ervaringsdeskundige Sandy laat Zorgnu weten: 'Zelf ben ik een aantal jaren geleden gestopt omdat ik er niet meer goed op reageerde. De diagnose endometriose volgde. Sindsdien drink ik niet meer. Ik drink op feestjes gewoon alcoholvrij bier... Bevalt me goed.'

Echt gekke reacties krijgt Sandy niet. 'Mensen vragen wel vaak waarom. Ik heb een reden waarom dus dan is er meer begrip, maar ik zie wel dat 't steeds normaler wordt om niet of minder te drinken. Ik heb nog geen afwijzende reacties gehad. En als mensen 't raar vinden, is dat hun probleem.'

En misschien weet je het al, maar: ook ná januari is het verstandig om niet te drinken. Het advies van de Gezondheidsraad is immers om helemaal niet te drinken.

Als je dan toch wil drinken, houd het dan bij één glaasje per dag. Je alcoholgebruik 'verdelen' over de week in plaats van in een keer zeven glazen drinken is beter, legt het Trimbos uit. In een keer veel drinken, voor vrouwen vier glazen of meer, en voor mannen zes glazen of meer, noemt het Trimbos 'bingedrinken'. En dat is echt heel ongezond.