Per 1 januari 2018 verandert er weer het een en ander in het basispakket. Zorg.nu zet de veranderingen voor je op een rij.

Het basispakket wordt vanaf 2018 uitgebreid en er wordt niets geschrapt. Het wettelijk bepaalde eigen risico blijft gelijk op 385 euro.

Het basispakket wordt vanaf 1 januari 2018 met de volgende vergoedingen uitgebreid:

  • Oefentherapie bij artrose

    Mensen met artrose (botverkalking) aan heup- en kniegewrichten krijgen voortaan twaalf behandelingen oefentherapie vergoed.
  • Ziekenvervoer voor kankerpatiënten

    Kankerpatiënten die immuuntherapie krijgen, draaien in 2018 niet meer zelf op voor de kosten van het zittend ziekenvervoer. Zittend ziekenvervoer is vervoer waarmee je zittend naar de dokter, therapeut of ziekenhuis gaat. Dat kan openbaar vervoer, eigen vervoer of taxi- en rolstoelvervoer zijn.
  • Verzorging van minderjarigen

    Verzorging die hoort bij de geneeskundige zorg die een kind behoeft, wordt vanaf 2018 altijd vergoed in het basispakket. De zorg die minderjarigen krijgen om algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) uit te voeren, blijft onder de Jeugdwet vallen. Onder de ADL vallen verrichtingen als eten en aankleden.

Nieuwe behandelingen in het basispakket

Jaarlijks besluit de overheid wat er in het basispakket komt, maar vaak worden er gedurende het jaar jaar nog nieuwe medicijnen en behandelingen bijgevoegd. Zo kwamen afgelopen jaar onder andere een nieuw borstkankermedicijn en een middel tegen taaislijmziekte in het basispakket.

Via medicijnkosten.nl kun je kijken of jouw medicijnen worden vergoed.

Controleer de vergoeding bij je zorgverzekeraar

Als je precies wil weten hoeveel je vergoed krijgt voor bepaalde zorg, dan kun je dat aan je eigen zorgverzekeraar vragen. De zorgverzekeraar kan jouw vragen het beste beantwoorden.

Meer weten over je basisverzekering?

De overheid bepaalt welke zorg er in het basispakket wordt vergoed. Die basisverzekering is voor iedereen hetzelfde. Meer weten over de basisverzekering?

Dit zit er in je basispakket

Bron: Rijksoverheid