Een basisverzekering is in Nederland verplicht. De overheid bepaalt wat in dit zorgpakket zit. Zorg.nu vertelt je wat je moet weten over de basisverzekering.

Welke zorg krijg ik vergoed?

De overheid bepaalt welke zorg vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Dit is voor iedereen gelijk. De inhoud van het pakket kan ieder jaar verschillen, maar dekt altijd de belangrijkste zorg. Denk hierbij aan een bezoek aan je huisarts, bepaalde geneesmiddelen en psychologische hulp. Hier lees je waarvoor je in 2018 bent verzekerd via het basispakket en hier wat er in 2019 verandert.

Voordat je deze zorg vergoed krijgt, moet je eerst je eigen risico betalen. Verwacht je in 2019 zorg nodig te hebben die niet gedekt wordt door de basisverzekering? Dan is het slim een aanvullende verzekering af te sluiten.

Verschil in prijs

Hoewel iedere basisverzekering dezelfde zorg vergoedt, is de prijs van de premie niet bij elke zorgverzekeraar gelijk. Dit komt in eerste instantie doordat een zorgverzekeraar zelf de prijs van de zorgverzekering mag bepalen. Maar er zijn meer redenen, waaronder: 

  • De soort basisverzekering. Je kunt een budgetpolis afsluiten waarbij je een beperkte keuze hebt uit ziekenhuizen, zorgverleners en zorginstellingen, een naturapolis waarbij je een ruime keuze hebt of een restitutiepolis waarbij je een vrije keuze hebt. Wil je ruime of vrije zorgkeuze hebben, dan betaal je meer premie.
  • Je eigen risico. Over het algemeen geldt: hoe hoger je eigen risico, hoe lager de premie.

Meebetalen

Het kan zo zijn dat er in het basispakket behandelingen zitten die je zelf niet nodig hebt. Je betaalt op deze manier mee voor de zorg van anderen. Maar andersom geldt dit ook: anderen dragen op deze manier ook een steentje bij aan zorg die jij nodig hebt. Hier kun je niets aan veranderen.

Noot: Dit is een artikel uit november 2017, gecontroleerd door de redactie op 6 december 2018.

Bron: Rijksoverheid/Independer