Een zorgverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. De zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. Alleen deze eerste is verplicht.

Basispakket

Met de verplichte basisverzekering verzeker je je voor zorgkosten. De overheid bepaalt welke zorg hierin zit. De basisverzekering is dus bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. Afhankelijk van de zorg die je denkt nodig te hebben, kun je zelf een aanvullende verzekering afsluiten, maar dit is niet verplicht. Ook hoef je een basisverzekering en een eventuele aanvullende verzekering niet bij dezelfde verzekeraar af te sluiten.

Kinderen tot 18 jaar

Iedereen in Nederland moet een zorgverzekering hebben, dus ook kinderen. Ouders zijn verplicht een basisverzekering voor hun kind afsluiten. Dit moet binnen vier maanden na de geboorte. Het is niet nodig om dit te doen bij de zorgverzekeraar waar je zelf een verzekering hebt afgesloten, maar het mag natuurlijk wel. Voor kinderen tot 18 jaar hoeft geen premie te worden betaald en geldt ook geen eigen risico.

Het is het verstandigst om je kinderen mee te verzekeren met de ouder met de meest uitgebreide dekking. Want hoewel de zorgkosten voor kinderen grotendeels onder de basisverzekering vallen, zijn er natuurlijk uitzonderingen. Denk hierbij aan orthodontie. Wil je dat dit vergoed wordt door de zorgverzekeraar, dan moet een van de ouders een aanvullende verzekering afsluiten met dekking voor orthodontie tot 18 jaar. 

Wat als ik geen basisverzekering afsluit?

Wanneer je geen basisverzekering afsluit bij een zorgverzekeraar, krijg je een brief van het Zorginstituut Nederland. Je moet dan binnen drie maanden na de datum van deze brief alsnog een verzekering afsluiten of kunnen aantonen dat je je niet hoeft te verzekeren. Reden hiervoor kan bijvoorbeeld je geloof of levensovertuiging zijn. Is dat het geval, dan moet je je aanmelden als gemoedsbezwaarde. Je betaalt dan geen zorgverzekeringspremie maar een bijdragevervangende belasting voor kosten van medische zorg.

Doe je dit allebei niet? Dan krijg je een boete. Na twee boetes meldt het Zorginstituut Nederland je aan bij een zorgverzekeraar. De kosten worden dan ingehouden op je inkomen.

Noot: Dit is een artikel uit november 2016, gecontroleerd door de redactie op 6 december 2018.

Bron: Rijksoverheid/Independer